Ga met ons mee op excursie
Maak een verschil voor het waddengebied met je bedrijf, vrienden of familie!
Home Ontdekken Smaak van de Wadden
Proef de Waddenrecepten zelf. Hier vind je een heerlijk viergangenmenu ontwikkeld door de koks van het ROC Friese Poort. Afkomstig van producten op en rond de Waddenzee.
Lees verder
Vraag mensen één typisch waddenproduct te noemen, dan zal de cranberry negen van de tien keer genoemd worden. Toch kwam deze heidebes niet van oorsprong op het eiland voor. In 1868 werd de cranberry ontdekt tijdens een veldonderzoek.
Dederzaad was er 2.000 jaar eerder dan koolzaad en raapzaad, maar raakte in de vergetelheid. Wilman: ‘De opbrengst van koolzaad is veel hoger.’ Toch is er een goede reden waarom Wilman voor dederzaad kiest. ‘Als je van één gewas meerdere soorten plant, behoud je diversiteit.
Sinds 2012 maken koeien onderdeel uit van een kwelderherstelprogramma in Groningen. Woekerende zeekweek was een probleem. De koeien eten van allerlei soorten plantjes de topjes af wat zorgt voor meer variatie in planten en daarmee meer vogels.
Geoogst aan de waddenkust in Kloosterburen, gemalen in Feerwerd en vervolgens gemengd met desem, zout, honing, olijfolie en water in Leens. Het speltbrood van bakker Peters legt minder dan 25 kilometer af.
Koken voor het eilandgevoel. Van zilte suikerspin tot zee-eik. Voor kookkunstenaar Flang Cupido, die op Terschelling woont, is de grens tussen land en zee een onuitputtelijke bron van zilte smaken.
Kaas maken op gevoel. Rijk grasland levert smakelijke schapenkaas. Gerben en Jolanda Bakker zoeken altijd naar de beste balans tussen wat goed is voor de schapen, de vogels en hun producten.
Goud van de Wadden. Bij alle boerderijen op de Groninger en Friese Wadden stonden vroeger rode, zwarte en witte aalbessenstruiken. Daar werden jams en sappen van gemaakt.