Ga met ons mee op excursie
Maak een verschil voor het waddengebied met je bedrijf, vrienden of familie!
Home Waddengebied
Van Den Helder via Duitsland tot het Deense Esbjerg strekt het waddengebied zich uit. Een uniek gebied in de wereld. De Waddenzee is sinds 2009 zelfs UNESCO Werelderfgoed.
Lees verder
Golven, ribbels, geulen, de vele patronen op de Wadden laten zien hoe het landschap onder invloed staat van eb en vloed, van weer en wind en stroming. Die dynamiek bepaalt alles.
Er valt heel wat te zien in het waddengebied, maar waar moet je nu kijken?
Woest, leeg en vol leven. In de Nederlandse Waddenzee liggen maar liefst negen onbewoonde zandplaten en eilanden. Dit zijn de parels van de Wadden, het domein van zeehonden en vogels.
In de dierenwereld gaat het er vaak lawaaiig aan toe. Vogels zingen en roepen, kikkers kwaken en zelfs onder water maken allemaal zeedieren geluiden. Maar waarom doen ze dat?
Twee keer per dag stroomt de Waddenzee vol via geulen en geultjes en twee keer per dag ook weer leeg. Dan vallen de wadplaten droog. Maar hoe ontstaan eb en vloed?
Liefde of lust? Met deze serie verhalen vertellen we over het liefdesleven van een aantal dieren in het waddengebied. Zijn ze trouw of scharrelen ze erop los?
Er leven talloze dieren op het wad. Maar sommige houden zich wel goed verborgen. Wormen en schelpdieren bijvoorbeeld, die leven in gangen onder het oppervlak. Andere soorten kun je, als je goed kijkt, juist wel zien.
Kwelders zijn begroeide gebieden buiten de dijken. Bij hoogwater staan ze (deels) onder water, maar bij laagwater komen ze droog te liggen. De planten die er groeien hebben hebben zich aangepast aan hun zoute omgeving.
In Nederland ligt een lange duinenrij die met de dijken voor onze droge voeten zorgt.Terwijl een dijk door mensenhanden wordt gemaakt, ontstaat een duin vanzelf uit een zandophopinkje op het strand.
Kleine diertjes vormen voedsel voor de grotere, en die vallen weer ten prooi aan grote rovers. Ook in de Waddenzee zijn zulke voedselketens verbonden tot een web.
In het waddengebied zijn in voor- en najaar grote vogelzwermen te zien. De Waddenzee is een belangrijke schakel in de vogeltrek.
De grootste wilde bewoner van de Waddenzee is een wateracrobaat met een gevoelige snor. Maar niet om te knuffelen!
Op de grens van land en water leven dieren in extreme omstandigheden.