Vierde verhalenavond Lauwersmeer: Visserij

Op 16 mei organiseert de Waddenvereniging met medewerking van Stichting Verdronken Geschiedenis en De Verhalen van Groningen een oude verhalenavond in het Lauwersmeer. Het is de vierde avond in deze serie en bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de rijke geschiedenis van het Lauwersmeergebied. Deze verhalenavond gaat over de historie van de visserij met sprekers vanuit zowel de Friese- als de Groningse kant van de Lauwerszee. Hoe vond in het verleden de visserij plaats op en via de Lauwerszee? Wat veranderde er als gevolg van de afsluiting 50 jaar geleden? 

Persoonlijke ervaringen

Voor visser Betto Bolt had de afsluiting grote gevolgen. Hij verhuisde met zijn visserijbedrijf van Zoutkamp naar Lauwersoog. Tijdens de verhalenavond vertelt Bolt over de visserij voor én na de afsluiting van de Lauwerszee en welke emoties daarbij speelden. Jan van Wieren werkte bij de visafslag in Zoutkamp en later als hoofd van de afslag in Lauwersoog. Ook hij kan vanuit zijn persoonlijke ervaringen goed vertellen over de veranderingen in de visserijsector voor en na de afsluiting.

 

Donderdag 16 mei: graag aanmelden

Vanaf 19:30 uur gaan de deuren open. Het programma start om 20:00 uur en rond 22:00 uur sluiten we de avond af. Deelname is gratis, maar we stellen aanmelding vooraf op prijs zodat we weten hoeveel mensen komen. Er is plek voor maximaal 100 deelnemers. Meld u nu aan via onze agenda.

Datum: 16 mei 2019

Tijd: 19:30 – 22:00 uur
Plaats: Lauwersoog Schierzicht
Toegang: gratis

 

 

 


Foto 1: Buitenhaven van Zoutkamp in 1969 – collectie Jan van der Veen

Foto 2: Blomkes beukenbladeren drogend op de kade in Zoutkamp bij bedrijf Brands – collectie Wim Mollema