Wadfilm in première

De allereerste natuurfilm over de Wadden, Wad, overleven op de grens van water en land, is vanaf dinsdag 4 oktober te zien in bioscopen door heel Nederland. In de biosagenda kun je zoeken naar een bioscoop bij jou in de buurt.

De speciale ledenvoorstellingen van de Waddenverenigingen met een nagesprek met de regisseur zijn uitverkocht. De film kreeg in de Leeuwarder Courant maar liefst vijf sterren. ‘Verwondering overheerst’, schrijft de krant. ‘En bewondering voor de makers ervan, die het romantische beeld met de harde realiteit van de Waddenzee verenigen.’

In een ingezonden brief in de Leeuwarder Courant riep directeur Lutz Jacobi iedereen op om de film te gaan zien om zelf te ervaren hoe kwetsbaar dieren, mensen en platen zijn in dit mooiste natuurgebied van Nederland. Het gaat niet goed met de Waddenzee. Bij haar aantreden als directeur voor de Waddenvereniging in mei van dit jaar, hees Jacobi de rode vlag. Zeespiegelstijging door klimaatverandering is de grootste bedreiging voor het waddengebied. ‘Als we nu niets doen, verdrinkt de Waddenzee’, schrijft Jacobi. Een gezamenlijke oproep aan de Nederlandse regering is nodig om ervoor te zorgen dat het behoud van de Waddenzee hoog op de agenda komt te staan.