Werelderfgoedgids Waddenvereniging op brug cruiseschip

HARLINGEN – “Het was een spannende en geweldige ervaring”, vat Felix Beckebanze samen. De Werelderfgoedgids van de Waddenvereniging was uitgenodigd aan boord van cruiseschip Le Soléal om passagiers te vertellen over de unieke waarden van het natuurlijke Werelderfgoed.

Al vroeg in de ochtend voer het cruiseschip uit Marseille afgelopen donderdag op gunstig getij de haven van Harlingen binnen. Zo’n 210 hoofdzakelijk Franse toeristen zijn ingescheept. Rond het middaguur was het hoog water en voer het schip weer uit, met aan boord de Werelderfgoedgids. “Terwijl de passagiers zaten te lunchen en de bemanningsleden het cruiseschip door de geulen manoeuvreerden, vertelde ik via de intercom vanaf de brug wat Werelderfgoed Waddenzee zo bijzonder maakt.”

Als het schip Griend passeert, wijst de gids het eiland aan als goed voorbeeld voor de natuurlijke dynamiek en de geschiedenis van het gebied. “Ooit woonden hier monniken, na een vloed in 1287 moesten ze hun bestaan opgeven. Een latere poging van boeren om het eiland te bevolken, liep ook op niks uit. Voortdurend heeft de zee het eiland Griend aangetast. Nu is er nog maar een klein stukje van het onbewoonde eilandje over gebleven.”

Met zijn kennis over de historische zeilschepen, en het droogvallen van de platbodems, wist de Werelderfgoedgids tevens indruk te maken op de kapitein van het luxe cruiseschip. Aan de rand van het zwembad, waar enthousiaste passagiers gids Felix het hemd van het lijf vroegen, werd de speciale bijeenkomst afgesloten toen het schip het zeegat tussen Terschelling en Vlieland passeerde. De loodsboot komt de Werelderfgoedgids ophalen voor de terugtocht naar Harlingen.

Om bezoekers aan het gebied te laten ervaren wat de Wadden zo bijzonder maakt, leidt de Waddenvereniging Werelderfgoedgidsen op. Deze wadspecialisten worden ook ingezet voor de Werelderfgoedweken, een reeks exclusieve excursies die zowel de natuurbeleving als lokale economie stimuleren. Meer weten? www.waddenvereniging.nl