Eb en vloed

Wadgids voor Kids!

Hoe werkt eb en vloed?

Water komt en water gaat. De Waddenzee is door het spel van eb en vloed altijd in beweging. En dat allemaal dankzij de maan! Hoe de getijden precies werken? Dat lees je allemaal op deze pagina.

Opletten geblazen

Door de aantrekkingskracht van de maan heerst er eb en vloed in de oceanen. Bij hoogwater stroomt de Waddenzee via de geulen tussen de eilanden vol, tot het tij keert, het water wegstroomt en de hogere delen van de zeebodem droogvallen. Ga je varen, dan moet je opletten dat er steeds genoeg water staat in de vaargeul. Ga je wadlopen dan moet je juist opletten dat je onderweg niet in diep water terechtkomt. Niet alleen met de waterstand, ook met de kracht en de richting van de stroming moet je rekening houden. Ook de kracht en de richting van de wind zijn belangrijk. Hoe warm of koud is het? Serieus, je leven kan ervan afhangen!

 

Niets ligt vast

Alle dingen waar jij onderweg op moet letten, maken de Wadden juist zo’n dynamisch gebied. De zeestroming neemt zand en slib mee dat blijft liggen op wadplaten zodat nieuw land ontstaat. De planten die er gaan groeien houden het slib vast, maar stormen kunnen het land evengoed weer verwoesten. De wind blaast zand tegen graspolletjes waardoor duinen ontstaan. De hoge delen van de Waddenzee warmen in de zomer bij eb op om bij vloed weer af te koelen (en andersom in de winter). Een dagelijks wisselbad.

 

Eb en vloed. Zo werkt het!

Het tij regeert

De planten en dieren die op het wad thuis zijn, hebben zich allemaal aangepast aan die sterk wisselende omstandigheden. De dieren hebben er een innerlijke klok voor het getij. Twee keer per dag komen vogels bij laagwater voedsel zoeken op de platen, terwijl de zeehonden dan juist een dutje doen op een drooggevallen plaat. Op deze grote afbeelding kun je de tijd van het getij zien.

Meer Wadden:

>> Planten en dieren op de kwelder moeten bestand zijn tegen eb en vloed. Lees hier meer over dit bijzondere stukje land.
>> Wil jij ervaren hoe het is om op de bodem van de Waddenzee te lopen? Ga mee op excursie.
>> Wil jij elke maand het laatste waddennieuws in je mailbox, klik dan hier.