Drie Ministers, één keuze: zet de natuur van de Wadden op 1

Op 20 juni kan het gebeuren. Dan komen maar liefst drie Ministers naar de Waddenzee: Minister van der Wal (Natuur & Stikstof), Minister Jetten (Klimaat) en Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat). Ze zijn alle drie verantwoordelijk voor de bescherming van de Waddenzee als uniek en onvervangbaar natuurgebied. Gaan de drie Ministers eindelijk echt de waddennatuur op 1 zetten? Deze hoofddoelstelling voor de Waddenzee staat namelijk in de Nationale Omgevingsvisie.

Nederland bungelt onderaan

Er moet heel veel gebeuren om de Waddenzee als natuurgebied te herstellen en blijvend te  beschermen. De natuurwaarden zijn er beroerd aan toe en Nederland bungelt op een gênante plek onderaan alle lijstjes als het om natuurbescherming gaat. Om het tij te keren moeten de Ministers durven kiezen voor de natuur van de Waddenzee. We weten namelijk allang wat nodig is voor een gezond en robuust Waddengebied.

 

3 stappen voor 3 ministers

De natuur moet in natuurgebied Waddenzee weer op 1 komen te staan. En dat is eigenlijk heel simpel in drie stappen te realiseren. 1: stop schadelijke activiteiten 2: laat de natuur met rust en 3: geef ruimte aan de zee. Dit zijn stuk voor stuk taken van het Rijk: zij moet staan voor het UNESCO werelderfgoed Waddenzee en het halen van water- en natuurdoelen. En daar kunnen en moeten ze nu mee beginnen. 

 

Niet kiezen is ook een keuze

We vrezen dat de juiste keuze ook de 20e niet wordt gemaakt. Er komen 3 Ministers bij elkaar die nu echt het verschil kunnen maken. Die daadkracht kunnen tonen. Die kunnen laten zien dat ze maatregelen nemen die werelderfgoed Waddenzee als internationaal essentieel natuurgebied voor de hele wereld nodig heeft en verdient. Maar nee. Er wordt een gezellige dag georganiseerd en over dijken gepraat. Er worden mooie projecten bezocht. We polderen ons suf en ondertussen worden hoognodige maatregelen zo lang mogelijk getraineerd en schuiven we keuzes voor ons uit. Maar uitstellen en niet kiezen, dat is ook kiezen.

Het kan nog

De twintigste kan het gebeuren; het is nog niet te laat. We hebben een prachtig werelderfgoed binnen onze grenzen. We weten wat er moeten gebeuren om dit te beschermen en te behouden.

Ministers Van der Wal en Harbers hebben eerder aangegeven dat de natuur van de Wadden weer bovenaan de prioriteitenlijst hoort. Wij roepen de Ministers op om dat dan ook daadwerkelijk te doen. Sta voor wat je hebt gezegd, neem regie en zorg voor de natuur!

Benieuwd naar de resultaten?

>> Lees hier een kort verslag van de dag