Warrig voedselweb

Word een echte waddenonderzoeker!

De zeehond is het grootste roofdier van Nederland. Hij jaagt op grote vissen, die zelf weer kleinere vissen eten. Die kleinere vissen eten misschien garnalen, of larven van zeedieren, terwijl die zich voeden met plantaardig voedsel zoals algen. Een ketting van eten en opgegeten worden: een voedselketen.

De zeehond aan kop…

De zeehond staat aan het eind van een keten, zoals alle grote roofdieren die zelf niet door een ander gegeten worden. In de Waddenzee hoeft de zeehond niet bang te zijn voor orka’s, zoals in de oceaan, anders zouden die aan kop gaan en niet de zeehond. Aan de basis van de keten vinden we heel veel piepkleine organismen (levende wezens). Het begin van iedere voedselketen bestaat altijd uit organismen die hun voeding uit zonlicht en mineralen halen en niet uit andere organismen. Op het land kan dat gras zijn, in de zee zijn dat algen en wieren. Je kunt een voedselketen tekenen door de dieren en planten met pijlen te verbinden. Maar vaak komen ze voor in meerdere ketens. Als je die bij elkaar zet en dan de pijltjes trekt, ontstaat er een netwerk van lijnen: het voedselweb.

 

…en hééééééééééééél veel algen aan het begin

Je moet er oog voor hebben om ze te zien, die kleinste organismen uit de voedselketen. De bruingroene laag op een wadplaat bestaat bijvoorbeeld uit algen, die door kleine wadslakjes gegeten worden. Door een microscoop zie je kiezelwieren in een druppel zeewater. Ze hebben een hard skeletje van kiezel met allerlei vormen. Vuursteen is heel lang geleden ontstaan uit ontelbare skeletjes van kiezelwieren in de oceanen. Allerhande kleine larfjes zwemmen rond en eten deze wieren. En die zijn weer een lekker hapje voor de dieren van de volgende schakel in de voedselketen.

Opdracht: Warrig voedselweb

In het WADDEN magazine van december 2020 staat op de middenpagina weer een groot raadsel afgebeeld. Het is een deel van het voedselweb in de Waddenzee, maar de tekenaar zat een beetje te droedelen. Nu ziet het er wel heel warrig uit! Toch wijzen de pijlen de goede kant op en zijn we benieuwd of jij de oplossing kunt vinden. Om ze te ontdekken volg je de lijnen vanaf het begin met een dikke stift in de aangegeven kleur. In de warboel zitten ook drie dieren verstopt die in de Waddenzee voorkomen. Heb jij het raadsel opgelost en de drie dieren ontdekt?

 

Oplossing raadsel

Oplossing drie dieren

 

 

Gave video’s over het voedselweb:

 

Opdracht: Word onderzoeker!

En ontdek zelf de dieren, beestjes, planten en algen uit het voedselweb op de vorige pagina’s. Heb jij die grote en kleine dieren uit het voedselweb op de vorige pagina’s al met eigen ogen gezien? Erover lezen is één ding, maar wat is er nu leuker dan zelf op ontdekkingstocht te gaan en onderzoek te doen in de natuur. De Waddenvereniging heeft een speciaal excursie-kit samengesteld voor jonge onderzoekers. Dit zit er in:

  • Plattegronden met de beste hotspots om vogels te kijken, krabben te vangen, kwelderplanten te ontdekken en langs het strand en het wad te struinen.
  • Een echt doe-boek, de Wadgids voor Kids, boordevol proefjes, puzzels en knutsels en leuke weetjes.
  • De dikke Wadwaaier met plaatjes en uitleg van de dieren die je op het wad kunt vinden.
  • Een loepje voor nader onderzoek naar de kleine beestjes van het wad.
  • Een krabbenvangset.
  • Een boekje over de Waddenzee met zoekopdrachten die je kunt doen, bijvoorbeeld met de loep.
  • Een gave Waddenzee Werelderfgoed poster voor aan de muur.

De WADDEN excursie-kit is verkrijgbaar in de online winkel van de Waddenvereniging. De leuke Wadgids voor Kids krijg je cadeau wanneer je lid van de jeugdclub wordt!