Gratis app: Wadvogels

Wil jij ook graag zo naar buiten, maar zit je nu aan huis gekluisterd? Dan hebben we goed nieuws. Want je kunt 19 bijzondere natuurgebieden virtueel bezoeken via Google Street View. Vanuit je luie stoel of bank kun je met 360-graden beelden deze mooie plekken verkennen. Je hebt alleen een computer, tablet of smartphone nodig.

Speciale camera

Om de mooiste gebieden van Natuurmonumenten in beeld te brengen, legden vrijwilligers eerder tientallen kilometers af met een zogenaamde ‘Trekker’. Deze  speciale draagbare camera heeft vijftien lenzen die elke twee seconden een foto maken. Deze zijn vervolgens samengevoegd tot 360-graden beelden, waarmee je nu virtueel door de natuur kunt lopen. Hoewel de natuurbeelden allemaal al eerder werden opgenomen, kwamen ze nooit eerder zo goed van pas. Nu veel Nederlanders langere tijd binnen zitten, kun je met deze technologie tóch nog genieten van de mooie natuur die Nederland te bieden heeft.

Vogeleiland Griend

Griend had eind 2015 de primeur als eerste Nederlandse natuurgebied in Street View te worden opgenomen. Dit onbewoonde vogeleiland is normaal gesproken niet voor bezoekers toegankelijk. Diverse vogelsoorten komen op Griend om te broeden, rusten, en eten te zoeken. Het is een belangrijke tussenstop voor trekvogels die grote afstanden vliegen. Zij vliegen van de overwinteringsgebieden in Afrika naar de broedgebieden in het Arctische gebied, en weer terug. Om onderweg energie op te doen, stoppen ze in de Waddenzee om te eten. Bij erg hoog hoogwater vliegen vogels van Griend naar Richel waar ze meer uitzicht hebben. Dankzij Google Street Viewkun je toch een kijkje nemen op Griend, zonder de natuur te verstoren.

 

 

Nationaal Park Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is in 1989 uitgeroepen tot één van de twintig Nationale Parken van Nederland. De helft van alle planten en bloemen die in de Nederlandse flora staan vermeld, zijn op dit waddeneiland te vinden. Ook staat Schiermonnikoog bekend als vogeleiland: zelfs in het toeristisch hoogseizoen huizen hier nog altijd veel meer vogels dan mensen. Het eiland Schiermonnikoog is autoluw en is dan ook met name geliefd vanwege de aanwezige rust en ruimte. Dankzij Google Street View kun je ook online door natuurpark Schiermonnikoog wandelen.

Toch écht naar buiten?

Buiten wandelen is rustgevend en gezond, maar doe het wél verstandig.

  • Vermijd drukke plekken.
  • Houdt altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Blijf thuis als je al griepverschijnselen hebt.

Check de website van het RIVM voor het laatste nieuws en richtlijnen. De maatregelen rondom corona kunnen dagelijks veranderen.