Ga met ons mee op excursie
Maak een verschil voor het waddengebied met je bedrijf, vrienden of familie!
Home Ontdekken Wadden thuis Films in het waddengebied Filmweekend
Voor iedereen die de eilanden in deze tijden van Corona mist, organiseren Podium Vlieland, de Waddenvereniging en Roots magazine een thuisfilmfestival met speelfilms en documentaires over het waddengebied.
Zo werkt het. Kies één of meerdere films uit het aanbod en organiseer je eigen filmweekend, met je naasten of alleen. En bedenk, je bent niet de enige die kijkt. Laat weten dat jij meedoet aan het thuisfilmfestival! Op die manier voelen we ons allemaal even met elkaar verbonden en zorgen we samen voor het echte festivalgevoel.
Deel een fotootje van je eigen filmweekend op social media en plaats daarbij de hashtag #thuisfilmweekendvlieland. Toch liever van films genieten in de bioscoop? In maart 2021 organiseren wij samen met Roots magazine weer een Wildernis Filmweekend op het eiland Vlieland. Ga naar deze website voor meer informatie en reserveren.
Eilandgasten – Karim Traïdia, 82 minuten
De film Eilandgasten is gebaseerd op de gelijknamige roman, de eerste van de zeer succesvolle Eiland-romans van Vonne van der Meer. Het verhaal speelt zich af op Vlieland. We volgen diverse personages tijdens hun vakanties en worden betrokken bij hun relationele perikelen en persoonlijke ontwikkeling. Ze kwamen naar het eiland om het dagelijkse leven te ontvluchten, maar komen erachter dat ze eerst een paar problemen moeten oplossen voor ze de draad van hun levens op kunnen pakken. Verliefdheid, verlangen, verlies en vertrouwen. De wereld op een eiland. Kijk de film Eilandgasten (gratis).
Zomerhitte – Monique van de Ven, 96 minuten
Fotograaf Bob ontmoet tijdens een broeierige zomer op Texel geschiedenisstudente Kathleen. Wanneer hij haar later weer tegenkomt in een discotheek, waar ze vakantiewerk doet, merkt hij dat ze wordt opgehaald door een oude man, die bekend staat als “De Mummy”. Dan maakt Bob kennis met Federici, die net als hij onder de indruk is van de mooie Kathleen. In de daaropvolgende dagen ontstaat er een geheimzinnige band tussen de twee mannen. Bob – inmiddels in de ban van Kathleen – volgt de ontmoetingen tussen Kathleen en De Mummy nauwgezet. Wie is hij? En wat doet hij eigenlijk op het eiland? Kijk de film Zomerhitte (vanaf 2,99).
Helium – Eché Janga, 80 minuten
In Helium vluchten drie criminelen, Frans, Elias en John, op stel en sprong naar een vakantiehuisje op Texel. De drie Amsterdammers vullen hun dagen met potjes kaarten, films kijken en in de sauna zitten. Op een droge middag wordt er een keer gegolfd of een wandeling gemaakt in de duinen. Door de stilte op het eiland kan Frans (Hans Dagelet) nauwelijks slapen en na enkele dagen komt hij zo in een vreemde toestand terecht, waarin hij uitermate gevoelig is en zich voor het eerst in zijn leven begint te verwonderen over de grootsheid en de schoonheid van de natuur en de onbevattelijkheid van de tijd. Door de lens van cameraman Tibor Dingelstad oogt het koude, zonloze Texel als een verbeelding van het hiernamaals, een plek van kale vlakten, krijsende wintervogels en afgebrande boerderijen. Zelfs de vuurtoren lijkt geen richting meer te geven. Kijk de film Helium (vanaf 2,99).
Witte Vis – Remy van Heugten, 76 minuten
Spannende visserijthriller die zich afspeelt in Den Oever. Stijn (Mads Wittermans) en Hans (Marcel Hensema) nemen na het overlijden van hun vader zijn kotter over. De twee broers proberen het familiebedrijf van de ondergang te redden. Het gaat bergafwaarts met de visserij. De relatie tussen Hans en Stijn verloopt moeizaam en het schip is aan vernieuwing toe. De financiële problemen stapelen zich op. De twee broers varen nog één keer uit, met de hoop op een goede vangst. De vangst levert niet op wat ze hadden gehoopt en de broers gaan teleurgesteld richting huis. Als ze de visnetten binnenhalen ontdekken ze een grote hoeveelheid drugs. Is dit het einde van al hun problemen? Kijk de film Witte Vis (gratis).
Sunny Side Up – Lourens Blok, 81 minuten
Ieder jaar wordt er op een van de waddeneilanden het eeuwenoude mysterieuze Sunderum-feest gevierd. Niet?eilanders moeten het eiland verlaten; er zijn geen pottenkijkers gewenst. Daan en Judith zijn een hip Amsterdams stel en al zeven jaar gelukkig bij elkaar. Om dit jubileum te vieren raken ze per ongeluk juist dit weekend verzeild op het eiland. Als het jonge stadse stel niet van wijken wil weten, komt het al snel in botsing met de lokale bevolking. Onder druk van de oplopende spanning, wordt echter ook duidelijk dat ze dit weekendje nog een strijd zullen moeten voeren: die tegen hun eigen demonen. Kijk de film Sunny Side Up (gratis).
Mijn bijzonder rare week met Tess – Steven Waterlood, 79 minuten
Bang om als jongste van het gezin alleen over te blijven, begint Sam tijdens zijn vakantie op Terschelling vastberaden aan zijn zelfverzonnen alleenheidstraining. Door de ontmoeting met de ongrijpbare Tess, die een groot geheim met zich meedraagt, wordt hij een avontuur in getrokken dat hem doet inzien dat je je familie juist moet koesteren in plaats van ontvluchten. Sam neemt een drastisch besluit waardoor zijn bijzondere vriendschap met Tess op het spel komt te staan en Tess haar leven voorgoed zal veranderen. Kijk de film Mijn bijzonder rare week met Tess (Voor deze film heb je een NPO Plus account nodig).
Penny’s Shadow – Steven de Jong, 99 minuten
Lisa is zestien jaar en heeft een speciale band met paarden. In de zomer gaat ze samen met haar moeder en zusje Tess op vakantie naar Ameland. Tess neemt ook haar eigenwijze pony Rakker mee. Ze verblijven op de kampeerboerderij van de zeventienjarige Kai en zijn vader. Kai’s moeder is jaren geleden overleden bij een ongeluk met haar geliefde paard Shadow. De zwarte hengst heeft het overleefd, maar is zwaar getraumatiseerd en onbetrouwbaar geworden. Kai zag het ongeluk gebeuren en heeft daardoor een moeilijke band met het paard. Lisa is ervan overtuigd dat ze kan helpen met Shadow, maar Kai wil hier niets van weten. Ze besluit om in het geheim toch het paard te gaan trainen en hem weer vertrouwen in mensen te geven. Kijk de film Penny’s Shadow (Voor deze film heb je een NPO Plus account nodig).
Wad, overleven op de grens van water en land – Ruben Smit, 93 minuten
Wad is de eerste Nederlandse natuurfilm over het waddengebied. Ruben Smit en zijn crew registreren dit unieke Nederlandse natuurgebied en al zijn bijzondere natuurfenomenen onder- en bovenwater, in elk jaargetijde. Vanuit een holistische benadering; alles heeft met alles te maken. Geen aaneenschakeling van mooie plaatjes maar een duidelijk verhaal met herkenbare iconen zoals de zeehond, de bergeend en de slechtvalk. Een film die het ecosysteem in beeld brengt als nooit te voren; van de kleine kiezelwieren onderaan de voedselketen tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond als iconen van het wad. Met de nieuwste filmtechnieken, timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera’s weet de crew de bijzondere natuur van de wadden vanuit alle perspectieven te vangen. Kijk de documentaire Wad, overleven op de grens van water en land (gratis).
De Vogelwachter – Hans den Hartog, 24 minuten
Den Hartog werkte drie jaar aan deze docu over vogelwachters in het Waddengebied. De film geeft een uniek beeld van hun werk in natuurreservaat De Boschplaat op Terschelling. De laatste professionele vogelwachter van Staatsbosbeheer, Oene de Jong, neemt ons mee in zijn wonderschone, dynamische werkveld. Oud-vogelwachters vertellen hun verhalen aangevuld met historisch beeldmateriaal, filosofische anekdotes en prachtige Time Lapse beelden. Naast De Boschplaat brengt de filmmaker ook een bezoek aan Engelsmanplaat en Rottumerplaat, waar vogelwachters in het broedseizoen permanent aanwezig zijn. Kijk de documentaire De Vogelwachter (gratis).
De wereld is plat – door de vogelkijker van Theunis Piersma – Helmie Stil, 50 minuten
Bioloog Theunis Piersma staat op het wad en luistert naar wat klinkt als regen. Het zijn de kokkels die in de drassige grond open en dicht gaan. Ook Piersma is blij verrast: dit hoor je niet vaak. De wetenschapper kreeg in 2004 de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs voor Natuurbehoud. Piersma houdt zich behalve met allerhande onderzoek naar de vogelstand in Nederland, onvermoeibaar bezig met het doordringen van overheden van het belang van een gezonde natuur. Het ene moment zien we hem, kanoeten wegend op het Koninklijk Instituut voor Onderzoek naar de Zee, het volgende moment biedt hij Commissaris van de Koningin in Friesland, Ed Nijpels, een boekje aan over het belang van de mosselbanken in de Waddenzee. ‘Ik vind de wereld zo plat en vind dat het beter moet kunnen. Niet alles hoeft kapot voor een betere economie,’ zegt Piersma, die zijn werk een uit de hand gelopen hobby noemt. Zijn bezigheden lenen zich voor mooie, weidse shots van het waddengebied, maar ook voor een scène waarin hij in zijn tuin de zwaluwen onder zijn dak bestudeert. Kijk de documentaire De wereld is plat – door de vogelkijker van Theunis Piersma (gratis).
Bademeisters – Judith de Leeuw, 26 minuten
Al meer dan een halve eeuw worden de Texelse stranden in de zomer bewaakt door studenten van het Utrechtsch Studenten Corps. Aan de vooravond van hun volwassen leven bevinden de jongens zich negen weken lang in een kolkende droomwereld van zee, zon en zout en leven daarbij volgens de wetten van de groep. Ze spreken een eigen geheimtaal, slapen samen in een schuur en de dagen en nachten beginnen met het voorbijgaan van de tijd steeds meer door elkaar te lopen. Toch blijven de jongens altijd ‘skerp’. Volgens een strikte hiërarchie, oude tradities en vaste protocollen proberen ze de werkelijkheid te beheersen. Samen bouwen ze aan een alles-overkoepelend en ultiem ‘bademeister-systeem’. Maar dienen zij daarmee de badgasten of dienen de badgasten eigenlijk de jongens? Kijk de documentaire Bademeisters (gratis).
Waddenklassiekers
De Platte Jungle – Johan van der Keuken, 90 minuten
Documentaire over de Waddenzee uit 1978 waarin Van der Keuken met het oog van een stadsmens naar de platte wereld van de Waddenzee kijkt. Zelf zei hij over deze klassieker: ‘Een zeer Nederlandse film, gemaakt in het genot van water en wind en hoge luchten. De film gaat over het Waddengebied, een gebied tussen land en zee, een oerwoud van een paar meter dik. De film heeft een constructie op lange termijn, die erop gericht is het minuscule met het enorme te verbinden: schol-larven met kerncentrales. Daartussen ontstaat het beeld van onze scheve verhouding met Moeder Natuur en hoe wij daarin rond baggeren.’ Met jazzy muziek van Willem Breuker. Kijk de documentaire De Platte Jungle (gratis).
Vlieland jaren ‘30 – Fries Film Archief, archiefcompilatie, 10 minuten
Een reis door de tijd naar het Vlieland van bijna een eeuw geleden. Het Fries Film Archief heeft unieke filmbeelden van Vlieland uit de jaren 30, gemaakt door Aartje en Coos van Rijswijk uit Den Haag. Zij hadden een vakantiehuis op het eiland. Hun films bevatten de oudste kleurenbeelden in het Fries Film Archief. Kijk de compilatie Vlieland jaren ’30 (gratis).
Badcultuur – Fries Film Archief, archiefcompilatie, 21 minuten
Historische filmbeelden van het Fries Film Archief, met mooi filmmateriaal van de Nederlandse badcultuur op de Waddeneilanden vanaf de jaren ’30. Kijk de compilatie badcultuur (gratis).
Is er een betere plek om prachtige natuurfilms te bekijken dan een intieme bioscoop op een klein Waddeneiland? In maart 2021 organiseren de Waddenvereniging en Roots magazine een filmweekenden en midweek op Vlieland. Bij de vertoningen staat gezondheid en veiligheid voorop. Er wordt gewerkt volgens een protocol waarbij hygiëne en 1,5 meter afstand tussen bezoekers en medewerkers gegarandeerd is. Ga naar de website voor meer informatie en reserveren.
Wad drinken tijdens het thuisfilmweekend? Onder het motto ‘Als jij niet naar Vlieland kunt, dan komt Vlieland toch lekker naar jou’ bezorgt Podium Vlieland het eiland in een flesje bij je thuis. In drie bijzondere biersmaken: Duin Blond, Wad Donker en Island Ale. Voor het echte eilandgevoel krijg je er wat zand en schelpen bij. Bestel hier Vliealander bier. : https://fortunavlieland.nl/winkel/