Maak je eigen schatkaart

In de Waddenzee zijn vroeger verschillende schepen gezonken. Doordat de zee altijd in beweging is komen schatten uit deze wrakken soms naar boven en worden ze gevonden door duikers of wadlopers. Tover jouw tuin om tot de Waddenzee, verberg een schat en maak een schatkaart. Lukt het iemand anders om jouw verborgen schat te vinden?

Wat heb je nodig?

  • papier
  • potloden of stiften
  • een schat
  • stoepkrijt
  • materiaal uit de natuur, zoals takken

Aan de slag

Een schatkaart is een soort plattegrond van de tuin. Je tekent er herkenbare objecten in zoals de tuintafel, bomen of planten. Zo weet degene die straks gaat zoeken ongeveer waar hij wel of juist niet moet zijn.

 

Op een onbewoonde eiland

Een echte zeerover zoekt natuurlijk op zee naar schatten, bijvoorbeeld op een onbewoond eiland. Teken daarom met stoepkrijt een eiland of maak een groot deel van de tegels blauw, dit is de zee en hier kan de zeerover die jouw schat gaat zoeken niet zomaar komen! Om de zee over te steken en op het eiland te komen heeft hij een boot nodig. Als boot kun je bijvoorbeeld een fiets of skelter gebruiken of iemand moet net doen of hij door de zee roeit met twee takken als roeispanen. Of de zeerover moet wachten tot het eb is en kan dan over de zeebodem lopen om de schat te bereiken. Dit loopt door het slik wel zwaar! Om het moeilijk te maken kun je de zeerover te grote schoenen laten dragen. De zee en het eiland teken je natuurlijk ook op je schatkaart.

 

Schat verstoppen

Bedenk waar je de schat wilt verstoppen en teken op deze plek een kruis op de schatkaart. Teken nu een lijn vanaf het beginpunt naar de schat. Het beginpunt kan bijvoorbeeld de deur naar buiten zijn. Bedenk voor je de lijn trekt waar de zeerover allemaal langs moet lopen om de schat te vinden. Maak het een beetje moeilijk! Laat de zeerover onder de tafel door kuipen of over een tak lopen zonder zijn evenwicht te verliezen.

 

Beloning!

Als schat kun je steentjes goudkleurig verven, zo lijken het net stukjes goud! Je kunt ook gouden munten uit geel papier knippen. Of gebruik iets lekkers, want de zeerover krijgt vast honger van het zoeken!