Voorproefje van het wad

De Waddenvereniging heeft er 20 enthousiaste wadgidsen bij. Op Terschelling gaven de nieuwe gidsen tijdens het Hemelvaartweekend met succes hun allereerste wadexcursie. Ruim 40 bezoekers aan het eiland waren vrijwillig proefkonijn. Ze lieten zich meeslepen in verhalen over wadpieren, kiezelwieren en kwispelende eilandpunten.

Dit wil ik ook! Direct naar de agenda

First Dates

Het is druk op de dijk bij Formerum. Een grote groep roeiers, families met kinderen en een bevlogen vogelaar melden zich voor het voorproefje van de wadexcursie. Voor de wadgidsen is het niet de eerste keer dat ze er staan. De dagen ervoor hebben ze onder leiding van een ervaren gids het gebied verkend en hun verhaal geoefend. In twee weekenden hebben ze ongelooflijk veel geleerd over het waddengebied, waarom het een Unesco Werelderfgoed is, welke planten en dieren je er kunt vinden en uiteraard hoe je mensen veilig mee kunt nemen tijdens laagwater. Nu zijn ze er klaar voor. De gidsen in spé stellen zich op in een lange rij. Het is een beetje een First Dates situatie. De gasten mogen een gids kiezen en daarna is het kort kennismaken en het wad op.

Schaatsen of dansen

Voor sommigen is het de eerste keer dat ze op de bodem van de zee lopen. En dat is soms wat anders dan ze verwachtten. ‘Hier is het wat slikkig. Je kunt een beetje schaatsen of als een ballerina op je tenen lopen’, tipt één van de gidsen. De kinderen vinden het prachtig en glijden op hun witte All Stars gympen door slik en zeewier. Een groep Duitse gasten ontdekt tot hun schrik dat ze een beetje in de bodem wegzakken. ‘Dit zijn de enige schoenen die we mee hebben genomen! En we zijn hier nog een paar dagen.’ Gelukkig weten de gidsen wel een plek waar de bodem wat zandiger is en is ook daar genoeg te ontdekken. De wadpier bijvoorbeeld die voor alle spaghettisliertjes op het wad verantwoordelijk is. Poepjes zijn het, maar dan hele schone, want de wadpier filtert het zand en slik.

Vogelaar

De Groninger vogelaar Pim heeft de gidsen al op de boot naar Terschelling ontmoet: ‘Iedereen was zó enthousiast! Dit wilde ik niet missen. Ik vind het interessant om meer te leren over het leefgebied van de vogels.’ Over een half uur zal hij met de kinderen van zijn vingers een snavel maken en als een vogel in de wadbodem prikken op zoek naar kokkels – ‘dat valt nog niet mee!’ – en ziet hij voor het eerst in zijn leven een eidereend crèche. Vrouwtjes zorgen samen voor de jongen. Dit wordt ook wel een crèche genoemd. Met een verrekijker tellen we de jongen. Het zijn er zeker tien. Een prachtig gezicht.

Vissen met kwispelende staarten

Hadden de gasten de kans gehad om rond te lopen, dan zouden ze ontdekken dat elke excursie nét even anders is. Er is ruimte om binnen de excursie accentverschillen aan te brengen, waardoor wadgidsen datgene waar ze zelf het meest enthousiast van worden kunnen delen. Wadgids Jelle is bijvoorbeeld vooral geboeid door de enorme bewegingen die plaatsvinden in de bodem onder invloed van de natuurkrachten wind en water. Hij maakt een tekening op het wad waarbij hij uitlegt hoe de eilanden aan hun vorm komen die lijkt op een vis met een kwispelende staart. Ook passen de gidsen hun verhaal aan op het publiek. Waar de een met kinderen een liedje zingt om de alikruikjes uit hun huisje te laten komen, heeft de ander op dezelfde plek voor een groep stoere roeiers een verhaal over seks bij krabben.

Stroopwafels en jutter

Na twee uren wadlopen zit de excursie erop. De wadgidsen en gasten worden vanaf de dijk toegejuicht als ze weer de dijk opklimmen. Voorzitter van de Werkgroep Excursies, Hanneke Pronk, vraagt aan de jongste deelnemer (7) wat ze het mooiste vond wat ze heeft gezien. ‘Het kiezelwier!’ zegt ze vol overtuiging. Kiezelwier is het bruinige laagje wat je op de wadbodem ziet liggen. Het is het bewijs dat de gidsen het voor elkaar hebben gekregen om zelfs over het minst aantrekkelijke stukje wad tóch een mooi verhaal te vertellen. Alle gidsen zijn dan ook geslaagd en dat wordt gevierd met jutter en stroopwafels.

Beleven is beschermen

Wil je nou ook zo’n onvergetelijke ervaring? Ontdek het wad met: Enzo, Lotta, Jeske, Bas, Luka, Reiny, Ruben, Felix, Jelle, Lies, Marjolein, Tycho, Sija, Lynn, Zita, Elisah, Ronja, Alba, Lukas of Jojanneke.

De Waddenvereniging biedt tijdens de zomervakantie op de eilanden Texel en Terschelling dagelijks excursies aan, waarbij we je laten zien hoe bijzonder de Waddennatuur is die om onze bescherming vraagt. Ook op andere locaties kun je de Wadden beleven.