Belgische garnalenvissers kiezen eieren voor hun geld en leveren vergunning in

Een mede door de Waddenvereniging aangespannen rechtszaak tegen de natuurvergunning van de Belgische garnalenvissers actief in natuurgebieden langs de Nederlandse kust, is op 1 november niet doorgegaan. Reden hiervoor is dat de garnalenvissers plotseling hun vergunning hebben ingeleverd en er van afzien om de laatste weken van 2022 te vissen in Nederlandse wateren.

Waarom spande de Waddenvereniging een rechtszaak aan?

De Belgische vissers kregen in mei 2018 een vergunning van de Nederlandse overheid om in  natuurgebieden langs de Nederlandse kust op garnalen te mogen vissen. Wij spanden een rechtszaak aan tegen deze vergunning, omdat de ecologische onderbouwing onduidelijk is over het effect van deze extra visserijdruk op de door de Nederlandse garnalenvissers al zeer intensief beviste natuurgebieden.

 

Ongekende snelheid van het ministerie van LNV

Het ministerie van LNV heeft het verzoek van de garnalenvissers met ongekende snelheid verwerkt. Tussen het inleveren van de vergunning en de zittingsdatum zat maar 1 week. Een unieke prestatie voor het ministerie dat normaal gesproken ruim de tijd neemt voor het nemen en uitvoeren van beslissingen. Als klap op de vuurpijl geeft het ministerie aan dat het de vissers vrij staat om per 1 januari 2023 weer een nieuwe vergunning aan te vragen.

 

Een rechterlijke uitspraak is van belang

De Waddenvereniging is onaangenaam verrast over deze gang van zaken. Wij maakten ruim 4 jaar geleden bezwaar tegen de vergunning en wij wachten sindsdien op een zittingsdatum en rechterlijke uitspraak. Die uitspraak blijft ondanks het inleveren van de vergunning relevant, want naast de Belgische vissers zijn er meer garnalenvissers actief langs de Nederlandse kust en de Waddenzee waarvan de lopende vergunning eind dit jaar afloopt en dus moet worden vernieuwd.

 

Ontlopen van de rechtszaak?

De Waddenvereniging kan niet anders concluderen dan dat het inleveren van de vergunning en de snelle verwerking daarvan door LNV gericht lijkt te zijn geweest op het ontlopen van rechtszaak op 1 november. Binnenkort beslist de rechtbank of de zaak doorgaat met een nieuwe zitting.

 

Meer weten?

>> Waarom garnalenvisserij schadelijk is voor de Waddenzee