Wetenschappers waarschuwen: gasextractie onder de Waddenzee bedreigt dit kwetsbare ecosysteem

Vandaag doen 372 wetenschappers een oproep aan het Nederlandse Kabinet om geen vergunning te geven voor nieuwe aardgaswinning onder de Waddenzee. De wetenschappers wijzen op meerdere recente wetenschappelijke waarschuwingen tegen nieuwe fossiele infrastructuur zoals het winnen van aardgas onder de Waddenzee. Het blijven winnen van fossiele brandstoffen zal leiden tot meer klimaatverandering. Dat betekent ook een snellere stijging van de zeespiegel en meer extreem weer. 

Zowel Waddenzee-experts als erkende klimaatwetenschappers werkzaam in Nederlandse universiteiten en instituten doen een oproep aan de Nederlandse overheid op om dit gebied van enorm ecologisch belang te beschermen, de klimaatcrisis serieus te nemen en geen vergunning te verlenen voor fossiele brandstofwinning in de Waddenzee. De wetenschappers wijzen daarbij op zowel de unieke natuur van de Waddenzee als de status van de Waddenzee als UNESCO Werelderfgoed.

De brief van deze grote groep wetenschappers maakt nog maar eens duidelijk dat de wil om klakkeloos fossiele brandstof te winnen onder de Waddenzee zowel wetenschappelijk als moreel niet meer kan. De oproep van deze wetenschappers sluit bovendien aan bij de oproep van héél veel organisaties en mensen in Nederland en ver daar buiten om de geen vergunning te verlenen. De Waddenzee heeft rust nodig en ons klimaat heeft minder CO2 nodig. Met dit duidelijke wetenschappelijke signaal is het Kabinet nu aan zet. Op 29 september debatteert de Tweede Kamer met Staatssecretaris Vijlbrief over mijnbouw onder de Waddenzee.

Meer lezen

>> Hier vind je de volledige brief en ondertekenaars
>> Hoe zat het ook alweer met gaswinning onder de Waddenzee?