Toogdag Wadden 2022

Drie Ministers, één keuze: zet de natuur van de Wadden op 1. Onze verwachtingen voor de Waddentoogdag 2022 waren duidelijk: de ministers zouden moeten gaan staan voor de waddennatuur, die er beroerd voor staat.

Marjolijn Haasnoot en Piet Hoekstra gaven ’s ochtends uitstekende presentaties over hoe klimaatverandering de waddennatuur bedreigt. De oproep was: er moet regie gepakt worden om een drama af te wenden.

De vraag wie die regie dan zou moeten nemen, bleef vervolgens terug komen, maar zelfs ministers Harbers en Van der Wal durfden er geen duidelijk antwoord op te geven. ‘We moeten het samen doen, we hebben iedereen nodig’, klonk het herhaaldelijk. Maar ja, als iedereen wat moet, is het risico levensgroot dat niemand wat dóét.

Het Bestuurlijk Overleg ’s middags liep in ieder geval niet over van de daadkracht. Besloten werd juist om een startbijeenkomst over het Beleidskader Natuur Waddenzee af te zeggen. Eerst moet er meer gepraat worden. Een uitermate teleurstellend besluit op een dag waar zoveel had kunnen gebeuren.