Schoolvoorstelling over onderwaterwereld van het Wad

Het is een onzichtbaar en daarmee onbekend probleem, de zorgwekkende toestand van de onderwaterwereld van de Waddenzee. Theatergezelschap Pier21 ontwikkelde de schoolvoorstelling Wat ’n Wad die gaat over deze bijzondere wereld. Op ten minste 150 basisscholen in Fryslân nemen zo’n 10.000 kinderen van groep 5 t/m 8, aan de hand van het wonderbaarlijke verhaal over de trektocht van de paling een duik onder water. 

Gezamenlijk doel

De Waddenvereniging tekende deze week een samenwerkingsovereenkomst met Pier21 met als doel om zoveel mogelijk scholieren in heel Nederland de mogelijkheid te geven om de schoolvoorstelling Wat ’n Wad met hun klas te zien. De reden dat de Waddenvereniging deze voorstelling mede mogelijk maakt is het gezamenlijke doel: kinderen op een ongedwongen manier kennis te laten maken met de onderwaterwereld van het Wad. 

 

Verbinding met leefomgeving

Het verbeteren van de onderwaterwereld is een kwestie van lange adem. Daarom is het zo belangrijk om biologen en beleidsmakers van de toekomst nú al te laten zien wat er anders moet en waarom. Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging: ‘Pier21 raakt met deze voorstelling precies het verhaal wat we willen vertellen. Wij zijn blij met deze prachtige samenwerking waarbij kinderen meer leren over op welke manier de Wadden bedreigd worden, maar waarmee vooral ook de liefde voor de Waddenzee onder jeugd vergroot wordt.’ Voorzitter van Pier21, Bert Looper: ‘Wat Pier21 én de Waddenvereniging doen is mensen verbinden met hun leefomgeving. Het is fantastisch dat we dat in deze samenwerking kunnen realiseren.’

 

Voor een robuuste Waddenzee

Pier21 maakte eerder de succesvolle voorstelling Kanoet. In deze nieuwe voorstelling maken kinderen kennis met het rijke bodemleven in de Waddenzee, het belang van een robuust voedselweb en waarom het slecht gaat met veel vissen. Het totale gewicht aan vis is de afgelopen decennia met maar liefst 90 procent verminderd! De Waddenvereniging zet zich met allerlei projecten in voor een robuuste Waddenzee vol vissen in alle soorten, maten en leeftijden. Lees hier meer over onze onderwaternatuurprojecten.