Onveilige containervaart moet nu stoppen!

Helaas is deze week opnieuw bewezen dat de vaarroutes boven de Waddeneilanden niet veilig zijn bij harde Noordwestenwind en hoge golven. De Baltic Tern vaart anders dan het advies van de Kustwacht in de zuidelijke vaarroute boven de eilanden en verliest 5 containers. De vraag die opkomt is: hoe vaak moet dit nog gebeuren voordat er serieus actie wordt ondernomen? Immers: de risico’s zijn in beeld en de maatregelen zijn voorhanden. Het is nu een kwestie van doorpakken.  Ons enige natuurlijk UNESCO Werelderfgoed Waddenzee is na ruim twee jaar ramp met de MSC Zoe nog steeds niet goed beschermd tegen deze schepen. Daarom starten wij vandaag een petitie.

Teken de petitie

 

Zwaar weer

Het zal niemand zijn ontgaan dat het al een aantal dagen flink spookt op zee. Het eerste nieuws over averij kwam uit Noorwegen. Een Nederlands schip, de Eemslift Hendrika, dreigt te kapseizen en de bemanning is van boord gehaald. Het schip heeft 350 ton zware olie aan boord en 50 ton diesel. Er staan golven van 15 meter hoogte en het stuurloze schip wacht op bergers. Hopelijk komen zij op tijd voordat het schip kapseist of strandt en de olie in zee terecht komt.

 

Problemen op zuidelijke route boven de Wadden

In Nederland blijken verschillende containerschepen, ondanks de barre weersomstandigheden, de adviezen van de Kustwacht in de wind te slaan. Ze varen toch door de zuidelijke route. Zoals maandagavond 5 april de CSCL Jupiter die van België naar Hamburg voer door de zuidelijke route. Dinsdagavond kreeg het containerschip Escape problemen met zijn roer en draaide lange tijd rondjes richting de ondiepten boven Vlieland. Gelukkig konden sleepboten het schip voor gronding wegslepen naar dieper water. Op woendsdag 7 april verliest tot slot dus de Baltic Tern in de zuidelijke route 5 containers, waarvan 1 met gevaarlijke stoffen. Met een Kustwachtvliegtuig is meteen gestart met de zoektocht naar de verloren containers. Deze vormen een gevaar voor de overige scheepvaart. Inmiddels heeft de Kustwacht een container gevonden, maar zijn de andere vier nog spoorloos.  De gevonden container bevat de giftige stof aceton. Er wordt nog bekeken hoe deze veilig geborgen kan worden. Het containerschip zelf is inmiddels aangekomen in de haven van Rotterdam.

Na ruim 2 jaar actie nodig

De Waddenvereniging vindt het nu genoeg!  Stop onveilige containervaart. Naar aanleiding van de containerramp met de MSC Zoe (nu ruim 2 jaar geleden) is bekend wanneer containerschepen niet veilig in de vaarroutes boven de eilanden kunnen varen. Maar we leren niet van de lessen! We roepen nu Kamerleden en minister op om actie te ondernemen. Voer direct motie uit zodat Kustwacht nu bindende adviezen aan containerschepen kan geven en zorg dat dit versnelt in wetgeving wordt opgenomen in internationaal verband. Geen woorden, maar daden!

Meer lezen?

>> Dít is het advies dat de Kustwacht nu geeft bij zwaar weer. Wij willen dat deze adviezen dwingend worden.

>> Dít zijn de risico’s van een containerramp voor Waddenzee Werelderfgoed
>> Wat gebeurde er ook alweer op 1 januari 2019 met de MSC Zoe? 

Steun ons werk!

De zorgen die wij delen zijn complex en niet eenvoudig op te lossen. Natuurlijk kun je zelf helpen door bewust te reizen, korter douchen en/of minder vlees eten. Als ook het gebied niet te vervuilen, rekening te houden met de natuur tijdens het recreëren en zo min mogelijk bij te dragen aan de opwarming van de aarde. Maar we kunnen pas écht een verschil maken door ons te verenigen als grootste groep wadliefhebbers van Nederland. Zo kunnen we (politieke) druk uitoefenen en projecten realiseren die de natuur te beschermen en verbeteren. Steun ons werk. Alvast bedankt.

 

Donatie   Lid worden 

 

 Foto: Remco de Vries / Omrop Fryslân