Belang olievogelvrijwilligers

In haven van Harlingen werd vrijdagochtend 8 november een vrij grote olievlek van 100 bij 20 meter ontdekt. Gelukkig kwamen de aannemer BDS-Harlingen en Rijkswaterstaat snel in actie. Het weer en getij waren gunstig, waardoor er geen olie uit de haven in zee is gestroomd. Waarschijnlijk valt de schade mee.

Alert op oliebestrijding

De Waddenvereniging is alert op een goede oliebestrijding, omdat het waddengebied aan een drukke scheepvaartroute grenst. Zo werken we als adviseur mee aan oefeningen en aan een computerprogramma dat ondersteunend is bij het voorbereiden van olie incidenten. Daarnaast vertalen we kennis over geleerde lessen bij olieverontreiniging in het buitenland door tot aanbevelingen voor het waddengebied, bijvoorbeeld over vrijwilligersinzet bij olie incidenten. Deze vormen soms weer input voor plannen die door Rijkswaterstaat ontwikkeld worden.

 

Inzet voor olievogels

Gelukkig zijn er bij de olievlek van afgelopen week in Harlingen geen vogelslachtoffers bekend. Dat was anders in juni 2018 tijdens een  grote olievervuiling in de Rotterdamse haven door het schip Bow Jubail, waarbij zo’n 1000 vogels met olie besmeurd raakten. Het voorval in Rotterdam, maar ook de containerramp een half jaar later leert ons dat het hebben van getrainde en geoefende vrijwilligers noodzakelijk is. De Waddenvereniging draagt hier actief aan bij. In samenwerking met Stichting Olievogelopvang Nederland (SON-respons) worden komend weekend zo’n 35 vrijwilligers opgeleid in Ureterp en op Schiermonnikoog tot basis responder olievogels. Jaarlijks verblijven zo’n 12 miljoen vogels het waddengebied. Het is één van de redenen waarom het waddengebied wereldwijd van enorme betekenis is.

 

Snel optreden belangrijk

Olie is heel gevaarlijk voor vogels. Het maakt hun verenkleed lek, waardoor koud zeewater op hun huid kan komen. Hierdoor raken vogels onderkoeld en neemt hun drijfvermogen af. Wanneer vogels olie binnen krijgen, raakt ook hun hele verteringsstelsel in de war. Het wassen en revalideren van met olie besmeurde zeevogels is niet gemakkelijk. Wanneer er snel en deskundig opgetreden wordt, is het percentage opgevangen olievogels dat weer uitgezet kan worden een stuk groter.

 

Geef je op!

De olievogelvrijwilligers zijn in principe bij een olie-incident snel inzetbaar en weten precies wat ze moeten doen om de overlevingskans zo hoog mogelijk te houden. Wil jij ook olievogelvrijwilliger worden? Vul alvast het contactformulier in op onze website! We laten je dan weten wanneer en waar er een volgende training is.