Containerramp: Wanneer is alle rotzooi opgeruimd?

110 delen van containers zijn geborgen en 1,1 miljoen kilo aan rommel is van land en uit zee geruimd. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen op 22 februari in een brief aan de Tweede Kamer. Dat klinkt als veel, maar is dat ook zo? En krijgen we het waddengebied weer schoon als we op dit tempo blijven schoonmaken?

Doel: 14.769 kilo per dag

De minister stelt in haar brief dat al het puin van de MSC Zoë in anderhalf jaar tijd moet worden opgeruimd. Nog steeds is niet bekend hoeveel lading het containerschip precies heeft verloren. Als we rekenen met de maximale belasting van een 40 ft zeecontainers* en uit gaan van 342 verloren containers, dan is er 1.238.040 kg staal van de containers en 9.186.120 kg lading in zee terechtgekomen. Wanneer we nog 18 maanden blijven opruimen zoals de minister in haar brief noemt, moet er dagelijks 14.769 kg worden geruimd om de rotzooi van de containerramp ook weer uit het milieu te halen.

 

Status: niet bekend

Het is niet openbaar hoeveel afval op dit moment dagelijks wordt geruimd, maar we zijn erg nieuwsgierig of de hoeveelheid afval die in de eerste dagen na de ramp met de hulp van duizenden vrijwilligers dagelijks geruimd is, op dit moment wordt geëvenaard. Pas wanneer we, na 18 maanden 1.238.040 kg staal van containers en 9.186.120 kg aan plastic voorwerpen, tassen, zeeppompjes, compressoren en andere rotzooi uit de zee en van de kust zijn geruimd, kunnen we zeggen dat de hoeveelheid rommel dat vanaf de MSC Zoë in zee is gestort, is opgeruimd. Of dit gaat lukken, is de vraag.

 

Wie betaalt de prijs?

De grote vraag die deze week in de kranten werd gesteld: is de MSC voldoende verzekerd om alle schade te vergoeden? Voor de Waddenvereniging is een ding duidelijk. In gevechten van claimers, reders en verzekeraars is maar één verliezer en dat is de zee. Veel microplastic en piepschuimkorrels en andere rotzooi van de MSC Zoë zullen langdurig in het zeemilieu verblijven met gevolgen voor het zeeleven en uiteindelijk ook de mens.  

Lees ook: Waarom onderzoek zo belangrijk is
Lees ook: Containerramp Waddenzee: wat doet de Waddenvereniging?

* Dit lijkt gerechtvaardigd omdat veel rommel dat uit zee komt zwaarder weegt door opgenomen water of sediment.