Eerste twintig olievogel vrijwilligers opgeleid

Afgelopen zaterdag hebben twintig enthousiaste vrijwilligers van de Waddenvereniging hun Europees erkende Certificaat Basic Oiled Wildlife Resonders gehaald! Je kunt het certificaat vergelijken met EHBO voor olievogels.  De vrijwilligers kunnen in de toekomst worden ingezet, mocht er een olie-incident met vogelslachtoffers zijn. 

De cursus vond plaats bij Ecomare op Texel en werd gegeven door trainers van SON-RESPONS. Naast twee flinke theorieblokken over de structuur van incidenten waarin de vrijwilligers een rol gaan vervullen, was er ook een praktijkgedeelte. Er is geoefend hoe je het beste de olievogels kunt vangen zonder jezelf en de vogel te veel uit te putten en op welke wijze je de vogelslachtoffers veilig kunt stabiliseren. De aanwezigen waren aangenaam verrast over de opleiding. 

Het is leuk om te zien dat mensen van verschillend pluimage op de opleiding afkomen. Dat is ook goed, vrijwilligers kunnen voor ontzettend veel verschillende taken worden ingezet. Het vangen, stabiliseren van vogels, maar ook administratie, voedsel maken of stront scheppen. Elk onderdeel is van even groot belang voor het welzijn van de vogelslachtoffers en draagt bij aan hun herstel. 

De opleiding is mogelijk gemaakt dankzij een extra financiële bijdrage van leden en donateurs van de Waddenvereniging. De komende vijf jaar worden tientallen vrijwilligers opgeleid. Ook interesse om de olievogels te helpen? Kijk dan op onze website en meld je aan.