Hoe gebruiken vissen een vispassage?

De vispassage bij Den Oever is één van de maatregelen voor vismigratie van Rijkswaterstaat en de Nieuwe Afsluitdijk. In 2015 is daar de vispassage aangelegd. Trekvissen kunnen via een buis door de Afsluitdijk naar het IJsselmeer zwemmen. Maar hoe doen zij dat en wanneer? Om antwoord te kunnen geven op die vragen is er op verzoek van Rijkswaterstaat in de vispassage een onderwatercamera geplaatst.

De vispassage zorgt voor een verbinding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. In 2016 is de passage voor het eerst gemonitord. Hiervoor werd de binnentrekkende vis met netten gevangen. Om de vispassage optimaal in te zetten, is informatie nodig over het gedrag van de vissen. Hoe gebruiken ze de vispassage? Wanneer zwemmen ze naar binnen en naar buiten? Met deze informatie kunnen bijvoorbeeld de pompinstellingen worden geoptimaliseerd. De vispassage ligt aan de Noord-Hollandse kant van de dijk bij de Voorhaven in Den Oever.

 

Pilot

Op verzoek van Rijkswaterstaat testte Kroes Brugman Technical Solutions (KBTS) een cameraopstelling in de vispassage. Ze ontwierpen een cameraopstelling met bewegingsdetector. Hiermee is het mogelijk vissen te filmen als ze tussen de camera en de achterwand zwemmen. Bij de pilot lagen verschillende uitdagingen op de loer, namelijk algengroei in de camerabox, de stroming en het behouden van een internetverbinding in een stalen bak. Het is uiteindelijk gelukt om de vissen goed in beeld te brengen. De beelden van de onderwatercamera leverden interessante informatie op. Niet alleen van de glasaal, stekelbaars en botlarve, maar ook van de spiering, pos en de baars. Benieuwd naar deze bijzondere beelden? Bekijk ze via deze link.

 

Vismigratierivier

De vispassage bij Den Oever is één van de vismigratiemaatregelen van Rijkswaterstaat en de Nieuwe Afsluitdijk. Daarnaast wordt er een visvriendelijk schut- en spuisluisbeheer uitgevoerd en wordt de komende jaren de Vismigratierivier aangelegd. Wil jij meer weten over de ::URL::http://www.vriendenvandeblijevis.nl/vismigratierivier/::Vismigratierivier:: en op de hoogte blijven van alle vorderingen? Schrijf je in als ::URL::http://www.vriendenvandeblijevis.nl/word-vriend-van-de-blije-vis/::Vriend van de Blije Vis::!