Ruimte verbeeld in kaarten: openheid

 

Ruimte verbeeld in kaart

Openheid van het waddengebied

Op deze kaart is goed te zien hoe het ervoor staat met de openheid van het waddenlandschap. Alle landschappelijke/cultuurhistorische elementen, industriële objecten en het zicht op windturbines zijn in deze kaart samengevoegd.

 

Wat zie je in 2022?

Hoe groener de kaart, hoe meer je alleen vuurtorens, dijken en kerktorens ziet in een verder natuurlijk landschap. Hoe meer paars en rood je ziet, hoe meer industrie en windturbines er te zien zijn. Vanaf de Eems zie je bijvoorbeeld overal windturbines en ook veel industrie, terwijl het naar de Waddeneilanden toe rustiger wordt.

Wat is er veranderd sinds 2008?

In 2008 is ook zo’n kaart gemaakt, maar toen is met grijs aangegeven waar veel industrie of windmolens te zien waren. Ook toen was het rond de Eems al behoorlijk vol, maar rond de Afsluitdijk was juist nog een mooie open zone. Die is nu verdwenen. Moeten we voor een lege horizon dan maar naar de Noordzeekusten van de Waddeneilanden? Dat is nog maar de vraag, want ontwikkelingen op de Noordzee zijn daar ook steeds meer zichtbaar.

 

Uit het WADDEN magazine

In opdracht van de Waddenvereniging inventariseerde MUST stedebouw de openheid van het waddengebied. Een artikel hierover verscheen eerder in het WADDEN magazine van maart 2022. Tekst: Sebastian van Berkel, Ester Kuppen en Jojanneke Drijver. Wil je het magazine ook ontvangen? Word lid van de Waddenvereniging vanaf €27,- per jaar, steun ons werk en ontvang het magazine 4x per jaar in de (digitale) brievenbus.