Ruimte verbeeld in kaart: industrie

 

Ruimte verbeeld in kaart

Industrie in het waddengebied

Dit is een kaart van het waddengebied waarop alleen de industrie die invloed heeft op de openheid van het landschap is ingetekend.

 

Wat zie je in 2022?

Het waddengebied ligt strategisch tussen de Noordzee en het Nederlandse vasteland met een aantal belangrijke binnenwateren en waterwegen. Daarom is het een interessante vestigingsplaats voor allerlei industriële activiteiten, maar ook voor op- en overslag. Denk bijvoorbeeld aan de Volkswagenfabriek in Emden en de offshoresector in Den Helder. Daarnaast is het randje van het vasteland een handige plek voor zware industrie die elders niet gewenst is, zoals de afvalverbrander in Harlingen en de chemische industrie in Delfzijl, of industrie die veel koelwater nodig heeft, zoals de energiecentrales in de Eemshaven. Op Nederlands grondgebied liggen aan de Waddenzee 23 havens. De grotere Nederlandse havens en de haven van Emden beschikken over industrieterreinen met bedrijvigheid variërend van kantoren tot grote chemische installaties. De hoogte van gebouwen in de industriehavens kan variëren tussen de hoogte van een enkele verdieping tot de circa honderd meter hoge kolencentrale in de Eemshaven.

 

Wat is er veranderd sinds 2008?

Ten opzicht van de kaart uit 2008 valt vooral de veel grotere cirkel rond de Eemshaven op. Die wordt veroorzaakt door een kolencentrale van meer dan honderd meter hoog, die daar inmiddels gebouwd is. Verder is een van de drie boorplatforms boven Ameland verdwenen. Het Zuidwal-gasveld onder Vlieland is bijna leeg. Als het bijbehorende boorplatform weggehaald wordt, verdwijnt daar een enorme zichttrekker.

 

Uit het WADDEN magazine

In opdracht van de Waddenvereniging inventariseerde MUST stedebouw de openheid van het waddengebied. Een artikel hierover verscheen eerder in het WADDEN magazine van maart 2022. Tekst: Sebastian van Berkel, Ester Kuppen en Jojanneke Drijver. Wil je het magazine ook ontvangen? Word lid van de Waddenvereniging vanaf €27,- per jaar, steun ons werk en ontvang het magazine 4x per jaar in de (digitale) brievenbus.