Ga met ons mee op excursie
Maak een verschil voor het waddengebied met je bedrijf, vrienden of familie!
Home Waddengebied Kijk eens even, waddenleven Juli konijn
In de zomer brengen veel mensen een bezoekje aan de Waddeneilanden. Of dit nu een dagje is of voor een langere vakantie: een van de soorten die je dan zeker tegen zal komen is het konijn. In de duingebieden op de Waddeneilanden vind je nog relatief grote aantallen konijnen, vergeleken met de aantallen in de rest van Nederland. Ze kunnen daardoor tegenwoordig bijna gezien worden als “konijnen hotspots” van Nederland. Deze kleine, schattige en razendsnelle zoogdieren hebben een belangrijke functie in het behoud van open duinlandschap, maar zijn door virussen en ziektes helaas flink in aantal afgenomen de afgelopen eeuw.
Tekst en foto’s: Marcel van Kammen
Het konijn behoort, net als de haas, niet tot de knaagdieren, hoewel zijn uiterlijk en gedrag anders doet vermoeden. Waar knaagdieren maar twee bovenste snijtanden hebben, zijn dit er bij haasachtigen vier. Konijnen zijn groepsdieren, die volledig afhankelijk zijn van plantaardig voedsel. De gezamenlijke woning, de bouw, wordt vaak in een heuvel of helling gemaakt. Hierin bevinden zich verschillende groepjes konijnen. In deze groepen zijn de vrouwtjes in de meerderheid. Elk van deze groepen heeft een eigen graasplek, die fanatiek verdedigd wordt tegenover de andere groepen uit de bouw. Elk van deze konijnen zal zich over het algemeen nooit verder dan 400 meter van de bouw verplaatsen.
Konijnen zijn snelle lopers, die een snelheid tot rond 50-60 km per uur kunnen halen. Wanneer er gevaar dreigt, zal een konijn met zijn achterpoten op de grond stampen. Hiermee maken ze ook andere konijnen attent op het dreigende gevaar.
Een konijn kan in het wild een leeftijd van 9 jaar bereiken, maar door het RHD- konijnenvirus en myxomatose zijn er in de afgelopen eeuw weinig konijnen geweest die die leeftijd gehaald hebben. De populatie is hierdoor in Nederland nog maar maximaal 20% van het aantal, vergeleken met 1950.
Over het algemeen laten ze grootste aantallen konijnen zich pas vanaf de schemering zien. Wanneer het donker wordt lopen ze minder kans om gepredeerd te worden door roofdieren. Langs de waddenkust aan de vaste wal is het konijn een zeldzame verschijning, hoewel er onder andere in het Lauwersmeergebied nog wel de nodige exemplaren rondlopen. Het open duingebied op de Waddeneilanden is de beste plek om ze tegen te komen, maar ook op de diverse campings op de eilanden is het een veel geziene gast. Let in het duingebied ook vooral goed op: de tapuit is tegenwoordig een zeldzame broedvogel in ons land, maar op de eilanden is voor hen nog genoeg broedgelegenheid in oude konijnholen, dus deze soorten zijn vaak in dezelfde omgeving waar te nemen.
Konijnen zijn alert, hebben hele goede oren en een sterk reukzintuig, dus het beste is om op een rustige plek langs de duinen te gaan zitten en af te wachten tot de konijnen tevoorschijn komen. Zorg dat je de wind vol in het gezicht hebt, waardoor de konijnen de geur niet oppikken. Door je klein te maken en niet teveel te bewegen wennen de dieren rustig aan je aanwezigheid en zullen ze je niet snel als een bedreiging zien als ze beginnen te grazen en voedsel te zoeken.
‘Je moet het gedrag van dieren kennen om ze te kunnen fotograferen.’ Dat is het motto van natuurfotograaf Marcel van Kammen. Geniet twaalf maanden lang op groot formaat van de mooiste beelden van vogels en andere waddendieren met de WADDENkalender 2023. Marcel van Kammen wordt op dit moment gezien als de beste natuurfotograaf van het land. Hij won de prestigieuze Groene Camera 2022 en maakte dé natuurfoto van het jaar die is opgenomen in deze kalender. Steun de bescherming van Waddenzee Werelderfgoed.