Symposium cumulatieve effecten

In de Waddenzee vinden allerlei activiteiten plaats die het ecosysteem van de Waddenzee beïnvloeden. De uitdaging is om ervoor te zorgen dat alle activiteiten samen niet te veel negatieve effecten hebben. We willen immers niet dat planten of dieren in beschermd natuurgebied achteruit gaan door menselijke activiteiten! Maar hoe houd je in de gaten of individuele activiteiten of meerdere activiteiten samen wel of niet te veel negatieve effecten hebben?

De Waddenacademie en het NIOZ organiseren samen met de Waddenvereniging, de Commissie voor de milieueffectrapportage en de Provincie Groningen een internationaal symposium over cumulatieve effecten oftewel de  opstapelende effecten in mariene ecosystemen. Het doel van het symposium is om antwoord te geven vragen zoals: hoe tel je de gevolgen van activiteiten bij elkaar op? En als er te veel negatieve effecten zijn, waar moet je dan ingrijpen? 

 

Het symposium vindt plaats op 30 juni en 1 juli op Texel. Inschrijven kan vanaf vandaag via de website van de Waddenacademie. Keynote-sprekers zijn Prof. Benjamin Halpern (Bren School of Environmental Science and Management, University of California, Santa Barbara) and Prof. Pavel Kabat (Director General and Chief Executive Officer International Institute of Applied Systems Analysis). Bekijk het volledige programma van het symposium.