CleanUpXl start met nieuwe berging afval uit Noord- en Waddenzee

Vanaf volgende week zullen duikers van Stichting Duik de Noordzee Schoon opnieuw afval opruimen dat is blijven hangen in scheepswrakken op de bodem van de Noordzee. Bijna gelijktijdig starten bergers van Friendship Offshore en BDS Harlingen met hun expeditie om het meer grove afval van de Noord- en Waddenzeebodem op te ruimen. De opruimacties maken onderdeel uit van het project CleanUpXL.

Op zoek naar afval, maar niet alleen afkomstig van de MSC Zoe

Tijdens de opruimactie wordt gezocht naar alle soorten afval die van nature niet in de zee thuishoren. Even ter herinnering: in januari 2019 verloor de MSC Zoe tijdens een storm maar liefst 342 containers boven de Wadden, waarbij meer dan drie miljoen kilo aan spullen in zee belandden, zoals handtassen, waterkokers, tuinstoelen, compressoren en onder meer My Little Pony’s. Veel van dit afval is opgeruimd, maar nog lang niet alles. Tijdens de afgelopen Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee deze zomer is er bijvoorbeeld opnieuw afval aangetroffen afkomstig van deze containerramp.


Van bewustwording naar verandering

Projectleider Ellen Kuipers: ‘We vinden de meest bijzondere spullen in zee.  Afgelopen jaar troffen we ook balen nylon aan, een halve vrachtwagen met grote rubberen banden, koffers en oude telecomkabels. We gaan de resultaten van de komende opruimacties zeker weer met iedereen delen. Niet alleen om bewustwording bij consumenten op gang te brengen, maar we willen ook actief in gesprek met producenten en of eigenaren van de spullen die we vinden op de zeebodem. Want we zijn hier met zijn allen verantwoordelijk voor en kunnen het alleen samen oplossen.’

Over CleanUpXL

Vorig jaar is de Waddenvereniging samen met verschillende projectpartners naar aanleiding van de containerramp gestart met CleanUpXL. Het doel van het project is om gedurende 3 jaar zo’n 800.000 kilo afval van de zeebodem op te ruimen op een duurzame manier. Aan de hand van onder andere het geborgen afval lobbyen we om de containerscheepvaart veiliger te maken en de zee een stukje schoner. In 2021 werd bij de eerste opruimactie binnen dit project al ruim 90.000 kilo afval uit zee gehaald.