Jut op MadNes

Doe op zondag 3 juli mee met Jut op MadNes. Onder begeleiding van de Waddenvereniging en verschillende Amelander organisaties kun je helpen met een beach cleanup. Deelnemen aan de actie kost niks, hooguit twee uur van je tijd. Met jouw inzet lever je een belangrijke bijdrage aan het herstel van de natuur op Ameland.

Datum: zondag 3 juli
Startpunt: Middenplein onder de MadNes luifel.

Programma:

12.15 – 12.30 uur: Speedcollege ‘Afvalvrije Waddenzee’ door de Waddenvereniging.

12.40 – 14.30 uur: Beach Cleanup bij strandpaviljoen Sjoerd op het strand bij Nes.

Vanaf    15.00 uur: genieten van diverse (gratis toegankelijke) bands, zoals de Haagse formatie Splendid: popmuziek met een rocksteady vleugje reggae, soul en rock.

 

MadNes is hét surf-, skate-, cultuur- en muziekfestival van Nederland. Dit jaar vindt het op 1, 2 en 3 juli plaats op het strand Nes, Ameland. Een compleet programma van het MadNes festival vind hier.

 

Waarom jutten

In januari 2019 verloor het vrachtschip MSC Zoe 342 zeecontainers boven de Waddeneilanden in de Noordzee. Het waddengebied veranderde in één klap in een enorme afvalberg. Op verschillende manieren zet de Waddenvereniging zich in om het waddengebied, als enige natuurgebied in Nederland uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed, weer afvalvrij te krijgen. De opruimactie is onderdeel van het project Jut, dat zich richt op een schone kustlijn. Met CleanUp XL ligt de focus op het opruimen van de 800.000 kilo aan resterende troep op de bodem van de zee.

 

Kom vooral naar het speedcollege van Ellen Kuipers, projectleider van de Waddenvereniging, voorafgaand aan de opruimactie. Ze vertelt meer over het probleem van (plastic) afval in het waddengebied én wat we eraan kunnen doen.

 

Ik jut, jij jut, wij jutten

De beach cleanup tijdens MadNes is onderdeel van het project Jut van de Waddenvereniging. Het bestaat nu nog uit een pilot op het eiland Terschelling. Met de opruimactie op MadNes wordt een eerste stap gezet in de uitbreiding ervan naar andere delen van het waddengebied. Het uiteindelijke streven is om met de inzet van zoveel mogelijk mensen de kust van het hele waddengebied structureel afvalvrij te houden. Zo werken we stap voor stap aan een schoner Werelderfgoed Waddenzee.