Opnieuw containers in zee na stormachtige dagen

Afgelopen week was het extreem onstuimig weer en werd opnieuw een weerrecord gebroken: het stormde 6 dagen achtereen. Vooraf werd gewaarschuwd voor de kracht van storm Eunice. Toch besloot de kapitein van het 293 meter lange containerschip Marcos V vrijdag 19 februari de Bremerhaven te verlaten richting Rotterdam. Boven Vlieland verloor het schip 26 containers.

Hoe kan dit?

Iedere kapitein mag zelf bepalen of hij/zij wel of niet uitvaart. Er bestaat geen vaarverbod voor grote containerschepen bij slecht weer. Er wordt een beroep gedaan op het inschattingsvermogen van de kapitein en rederij.

 

Advies van de Kustwacht

Als de golven hoger zijn dan 4,5 meter en het containerschip langer dan 200 meter, adviseert de Kustwacht om boven de Waddeneilanden niet de zuidelijke route, maar de noordelijke route te nemen. Dit containerschip volgde weliswaar de aanwijzingen op, maar verloor alsnog lading. Helaas heeft de Kustwacht nog steeds geen bevoegdheid om ingrijpender maatregelen te nemen. Het tijdelijk afsluiten van de routes of meer (dwingende) gerichte verkeersaanwijzingen door de Kustwacht hadden het verlies van lading wellicht kunnen voorkomen.

Wat betekent het verlies van de containers voor de Waddenzee?

De 26 verloren containers waren leeg. Een geluk bij een ongeluk. Elke container in zee, vol of leeg, is er echter één te veel. Rederij Maersk, eigenaar van het schip, heeft opdracht gegeven om de verloren containers te zoeken en te bergen. Friendship Offshore zal hiermee starten wanneer de weersomstandigheden dit toelaten. We hopen dat de containers snel gevonden en geborgen worden en dat de schade zo beperkt blijft.

CleanUpXL

We kennen Friendship Offshore als samenwerkingspartner binnen het project CleanUpXL. Het bedrijf heeft veel ervaring met het opsporen van verloren lading in zee.CleanUpXL is een project van de Waddenvereniging en partners.  We halen in 3 jaar tijd 800.000 kilo troep uit de zee. Zoveel afval is er namelijk blijven liggen na de containerramp met de MSC Zoe in 2019. CleanUpXL heeft ook veilige containervaart als speerpunt. We proberen met lobby het risico op containerverlies op beiden vaarroutes ten noorden van de Waddeneilanden te verminderen

 

Meer weten over containervaart en de Wadden?

>> Beluister hier de reactie van medewerker Ellen Kuipers op de tussentijdse rapportage van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid