Reuzencontainerschip loopt vast vlak boven Duits Waddeneiland

Het reuzencontainerschip Mumbai Maersk is gisteravond laat, 6,5 kilometer ten noorden van het Duitse waddeneiland Wangerooge, aan de grond gelopen. Het lijkt erop dat het schip in de reguliere geul zat. Het is niet ondenkbaar dat door de stormen van de afgelopen tijd de vaardiepte op sommige plekken is veranderd. Een meter verschil kan dan al cruciaal zijn. Het schip heeft een diepgang van maar liefst 16,5 meter. Vijf sleepboten hebben tevergeefs geprobeerd het enorme schip vlot te trekken. Vannacht wordt een nieuwe poging ondernomen. Aan boord van dit schip is plek voor ruim 20.000 containers. Wij hopen op een snelle en vooral goede afloop. De weersvoorspellingen zijn toenemende wind.

Te grote containerschepen

Het schip Mumbai Maersk heeft dezelfde afmetingen als de MSC Zoe die in 2019 bij zwaar weer honderden containers verloor met grote gevolgen voor het waddengebied. Beide schepen zijn 400 meter lang. Het feit dat containerschepen steeds groter worden brengt ook grotere risico’s met zich mee. Wij kunnen ons niet aan de conclusie onttrekken dat dit soort schepen onveilig zijn voor dit vaargebied vlak boven het kwetsbare Waddenzee Werelderfgoed. Ze zijn gewoonweg te groot.

 

Update 04-02-2022 – Bergingsactie Mumbai Maersk succesvol

Vannacht is het reuzencontainerschip succesvol door twee krachtige en zes kleinere hulpsleepboten naar dieper water getrokken. Het schip, afkomstig uit Rotterdam wacht op de Noordzee tot het volgende hoogwater moment om haar reis naar Bremerhaven te vervolgen.

Waarom de Mumbai Maersk aan de grond liep, is nog onbekend. Wij zijn blij deze stranding goed is afgelopen. Knap werk van de sleepboten.

 

Meer lezen?

>> Waddenzee Werelderfgoed verdient betere bescherming

>> De risico’s van een scheepsincident op de Waddenzee
>> Met CleanUpXL ruimen we de rotzooi van de MSC Zoe op