Vuurtoren fietstocht naar Den Haag voor uitspraak Klimaatzaak Shell

Op woensdag 26 mei is het zover: de uitspraak in de historische klimaatzaak tegen Shell. Zeven organisaties en 17.379 mede-eisers hebben de grootste vervuiler van Nederland gedagvaard. Wij zijn mede-eisers, klimaatstrijders, klimaatstakers en gewoon mensen die een toekomst op een gezonde planeet willen. Samen stappen we op 25 mei op de pedalen, naar het vonnis van de rechter. Samen laten we Shell het licht zien. Fiets mee!

Waarom deze klimaatzaak?

De Waddenvereniging is mede-eiser geworden in de rechtszaak die Milieudefensie is gestart tegen Shell. Dat doen we omdat klimaatverandering één van de grootste bedreigingen voor het Waddengebied is. Om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen is het nodig dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Grote vervuilende bedrijven als Shell al helemaal. Wij vragen de rechter om Shell te stoppen met het verergeren van de klimaatcrisis.

 

Uitspraak op woensdag 26 mei

Het doel van de rechtszaak is dat Shell stopt met het veroorzaken van ernstige klimaatschade. We vragen de rechter Shell te laten stoppen met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. Onze klimaatzaak is uniek omdat we geen schadevergoeding van Shell vragen maar een koerswijziging. Onze eis is dat Shell 45% minder CO2 uitstoot in 2030. Op 1, 3, 15 en 17 december 2020 waren de vier hoorzittingsdagen van de Klimaatzaak tegen Shell. De rechter gaat op woensdag 26 mei 2021 uitspraak doen. De uitspraak is live te volgen via een livestream.

 

Fiets mee met de Vuurtoren fietstocht!

We maken een fietstocht van Noord-Friesland naar Den Haag. In een avond, een nacht en een ochtend. We vertrekken in de middag van 25 mei en komen op 26 mei aan bij de rechtbank. De uitspraak is om 16:00 uur. We rijden langs de Friese kust, we steken het IJsselmeer over en fietsen midden in de nacht door de duinen. Circa 250 kilometer langs de Nederlandse kustlijn. Onderweg komen we langs een aantal vuurtorens. Het licht van de vuurtorens waarschuwt voor gevaar. En wijst de weg. Wij brengen het licht van de vuurtorens naar Den Haag. Naar Shell. Door het donker. We waarschuwen voor de klimaatcrisis en wijzen de weg naar een schone en eerlijke toekomst. Samen stappen we op de pedalen, naar het vonnis van de rechter. Samen laten we Shell het licht zien. 

Het is een lange tocht en dus wordt de route opgesplitst in drie etappes. Je kunt de hele route meefietsen, of een etappe. De startpunten zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. 

 

Ja, ik fiets mee!