Waddenvereniging pleit voor Zoe Akkoord

Vandaag wordt in de Tweede Kamer de aanpak van het kabinet besproken om de containervaart veiliger te maken. Hoe urgent dit onderwerp is, blijkt nu deze week opnieuw een containerramp heeft plaatsgevonden. Op maandagavond 30 november belandde het Ultra Large Containerschip ONE Apus in de Pacific in stormachtig weer ten noordwesten van Hawaii. Gisteren werd bekend naar schatting 1900 containers overboord zijn geslagen, waaronder 40 met gevaarlijke stoffen. 

Mondiaal probleem

Onveilige containerscheepvaart is een mondiaal probleem. Door grote deining kunnen schepen slagzij maken. Er komen dan zulke sterke krachten op het schip, dat het onmogelijk is om containers aan boord te houden. De Waddenvereniging is te spreken over de stappen die het kabinet zet, maar minister van Nieuwenhuizen kan dit niet alleen. Het vergt een internationale lange-termijn-planning om de containervaart écht veiliger te maken.

 

Zoe Akkoord

De Waddenvereniging pleit dat de minister zich hard maakt voor een Zoe Akkoord waarin wordt gewaarborgd dat met veel internationale partners, en met behulp van de geleerde lessen van de MSC Zoe en andere containerrampen, aan oplossingen wordt gewerkt.


Meer lezen?

>> Lees hier een nieuwsbericht over de containerramp met de ONE Apus
>> Volg donderdag 3 december vanaf 10.00 uur live het debat in de Tweede Kamer