Wiebes wil duurzamer gebruik Wadden

Maandag 17 augustus ontving de Waddenvereniging minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op het wad bij Moddergat. De minister kreeg de opdracht van de Tweede Kamer om naar de bezwaren van de Waddenvereniging te luisteren tegen gas- en zoutwinning in Werelderfgoed Waddenzee. Tijdens het bezoek erkende de minister dat er op dit moment onvoldoende zicht is op de effecten van de verschillende economische activiteiten in het waddengebied.

Mijnbouw in een Werelderfgoed moet je niet willen

‘In veel beschermde natuurgebieden is het winnen van gas, zout of andere grondstoffen ondenkbaar. Het is onbegrijpelijk dat de Nederlandse regering dit wel toestaat in de Waddenzee. Een uniek, beschermd natuurgebied dat ook nog eens is aangewezen als Werelderfgoed door UNESCO. Dit moet echt stoppen’, aldus Lutz Jacobi, directeur Waddenvereniging, tegen minister Wiebes.

 

Met de voeten in het slik

Wadgidsen van de Waddenvereniging namen minister Wiebes mee het wad op. Daar is met eigen ogen te zien hoe het wad ervoor staat. Voorafgaand aan het bezoek aan het wad werd er gesproken over de schade die mijnbouw aanricht aan het waddengebied en hoe de Waddenzee niet gebruikt kan worden voor experimenten met duurzame energie.

 

Durf het anders te doen

De natuur van de Wadden lijkt het altijd te verliezen van economische activiteiten. Wij hebben de minister uitgedaagd om te bedenken hoe dat anders kan. Hij is als minister van Klimaat immers ook verantwoordelijk voor het beschermen van het waddengebied tegen de gevolgen van klimaatverandering.

 

Hoe nu verder

Minister Wiebes heeft tijdens het bezoek aangegeven dat hij het belangrijk vindt dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Waddenvereniging vaker met elkaar in gesprek gaan. In de gesprekken zal dieper worden ingegaan op de risico’s van stapeling van effecten door economische activiteiten op het wad. Daarnaast wil de minister bespreken hoe er duurzamer gebruik gemaakt kan worden van de Wadden.