Het Rif een jaar later

Vandaag een jaar geleden verloor het containerschip MSC Zoe een groot deel van zijn lading boven de Waddeneilanden. Eén van de eerste opruimacties vond plaats op zandplaat Het Rif. Een jaar later gingen dezelfde vrijwilligers opnieuw naar Het Rif. Om op een positieve manier stil te staan bij de dag en om te kijken hoe het een jaar later is. Waddenfotograaf Henk Postma deed beide keren mee en doet verslag.

 

Henk Postma: ‘Het is 07.30 uur als we met een grote groep van 40 vrijwillige wadschoonmakers, vergezeld van flink wat journalisten in Lauwersoog aan boord gaat van het schip de MS Dolfijn. De Rif Clean Up Expeditie wordt opnieuw georganiseerd door Zeehondencentrum Pieterburen en Groningen schoon, dankzij mij.

Juiste plaats, juiste moment

Het Rif is een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Op 2 januari 2019 lag de plaat bezaaid met koelkasten,  tassen, lampen, schoenen, krukjes, en andere goedbedoelde rotzooi. De reeds geplande schoonmaaktocht kwam stomtoevallig op het juiste moment.

 

Nu, na een dik uur stevig zoeken en rapen, komen we tot de conclusie dat de sporen van Zoe uitgewist zijn. Weggespoeld of verdwenen onder het zand? Wat mee gaat zijn een paar vuilniszakken vol met de reguliere zooi: plastic, stukken touw en visnet. Rotzooi die niet thuishoort in de zee en of op het strand.

 

Actie en bewustwording

Enerzijds opgelucht dat het “wel wat meevalt”, blijkt anderzijds toch maar weer dat we nog niet verlost zijn van rommel op het strand. Schoonmaken blijft nodig, maar bovenal  de bewustwording dat afval niet in zee hoort en dat we daarin allemaal ons steentje kunnen bijdragen.’

 

Fotoverslag

Op Facebook is het fotoverslag van Henk Postma te zien. RTV Noord deed op televisie verslag van de schoonmaakactie op Het Rif.