Onderzoeksraad waarschuwt: scheepvaart Wadden niet veilig

Sinds gisterenavond alarmeert de Kustwacht grote schepen die op de vaarroute boven de Waddeneilanden varen met een navigatiebericht.  In bepaalde situaties kunnen grote schepen de zeebodem raken. De maatregel is het resultaat van een waarschuwing door de Onderzoeksraad voor  Veiligheid. Die doet onderzoek naar mogelijke oorzaken van de containerramp met het vrachtschip MSC Zoe.

Tussentijds advies

De Onderzoeksraad voor Veiligheid speelt een belangrijke rol in het veiliger maken van de scheepvaart in het waddengebied. De minister wil namelijk pas besluiten nemen over maatregelen wanneer de Raad de feiten over de oorzaken van de ramp heeft gepresenteerd. Tot nu toe was dat gepland in het voorjaar, met het uitkomen van het finale rapport. Doordat de Onderzoeksraad nu een tussentijds advies heeft afgegeven zijn er nu al stappen door de Kustwacht gezet. Daar is de Waddenvereniging blij mee. 

 

Zeebodem geraakt

De waarschuwing van de Onderzoeksraad werd afgegeven op basis van voorlopige modelberekeningen en bassinproeven. Daaruit zou blijken dat ‘op deze route bepaalde wind- en golfcondities en getijde kunnen leiden tot grote domp- en slingerbewegingen. Die kunnen de veilige afstand tussen het schip en de zeebodem in gevaar brengen.’ Het vermoeden bestond al langer dat de MSC Zoe in de nacht van 2 januari de zeebodem heeft geraakt en daardoor honderden containers verloor.

 

Niet langer afwachten

Het is goed dat de Kustwacht het advies van de Raad heel snel heeft opgepakt. Een verbod voor grote schepen in de route direct boven de eilanden moet internationaal geregeld worden, zegt minister van Infrastructuur en Waterstaat terecht. Maar daar kan het ministerie nu al mee beginnen. 

 

Laten we alles op alles zetten om de Waddenzee – niet voor niets uitgeroepen tot uniek en onvervangbaar UNESCO Werelderfgoed – zo goed mogelijk te beschermen tegen de gevolgen scheepsrampen.