ZEMBLA: MSC Zoe raakte boven de Wadden de zeebodem

Voorafgaand aan de tweede aflevering laat ZEMBLA via een persbericht weten dat verschillende deskundigen op basis van een reconstructie de conclusie trekken dat de MSC Zoe de zeebodem heeft geraakt. Deze conclusie ondersteunt het pleidooi van de Waddenvereniging om, vanwege de beperkte waterdiepte op de route boven de waddeneilanden, de grote diepstekende schepen te verplichten gebruik te maken van het noordelijke gelegen “Friesland”- routesysteem.

Verder uit de kust en verkeersleiding

De nu al geldende verplichting voor bepaalde grote olie- en chemicaliëntankers, zou ook grote containerschepen moeten gaan gelden. Bovendien pleit de Kustwacht voor meer bevoegdheden om het drukke scheepvaartverkeer boven de Waddeneilanden beter te kunnen reguleren. Het invoeren van verkeersleiding voor de scheepvaart kan ook zorgen voor regie bij het steeds complexere gebruik van de Noordzee die op ons afkomt.

 

Kijktip: de ramp op het wad (deel 2)

Het tweede deel van het ZEMBLA tweeluik ‘De ramp op het wad’ is vanavond (donderdag 24 oktober) te zien om 21.15 bij BNNVARA op NPO 2. Bekijk hier de eerste uitzending.

 


Lees ook: Het blijft stil…..