MSC Zoe kiest voor andere route boven de Wadden

Rederij MSC kiest sinds het ongeluk met het containerschip MSC Zoe voor een andere route richting Duitse havens. Dat ontdekte ZEMBLA. Een woordvoerder van de rederij liet weten: ‘In afwachting van de uitkomst van de lopende onderzoeken, kiest MSC er vrijwillig voor om de Noordelijke route te nemen, ondanks dat we de Zuidelijke route als veilig beschouwen.’

Noordelijke en zuidelijke route

De MSC Zoe verloor begin januari op weg naar Bremerhaven tijdens een Noordwesterstorm, 342 containers. Het ongeluk zorgde voor een milieuramp in het waddengebied. Het schip nam de zuidelijke route vlak boven de Wadden. Dat is de route die vrijwel alle containerschepen nemen omdat die korter is dan het alternatieve traject dat een aantal zeemijlen noordelijker loopt. De zuidelijke route vaart door ondiep water. Daardoor lopen grote schepen bij slecht weer meer risico, bijvoorbeeld dat ze de zeebodem raken.

 

Respect voor Werelderfgoed

De Waddenvereniging vindt het een verstandig besluit van de rederij. Ellen Kuipers, medewerker Scheepvaartveiligheid bij de Waddenvereniging: ‘Laten we hopen dat dit het eerste schaap is dat over de dam gaat. Wat ons betreft zou het mooi zijn wanneer het beleid wordt. We willen ons graag samen met MSC hard maken om ervoor te zorgen dat voortaan álle grote containerschepen de Noordelijke route gaan varen. Dus ook de andere rederijen, standaard, uit respect voor de Wadden, ons Unesco werelderfgoed.’

 

De Waddenvereniging heeft samen met Stichting de Noordzee en 13 andere partijen in een brief aan MSC Zoe gevraagd om een persoonlijk gesprek. Tot op heden heeft de reder daar niet op gereageerd. Wij willen dat MSC niet alleen alle schade ruimhartig vergoedt, maar ook investeert in bestrijding van de langetermijngevolgen en zich richt op verduurzaming van het containervervoer.

 

Uitzending ZEMBLA

Het televisieprogramma ZEMBLA deed de afgelopen maanden uitgebreid onderzoek naar de containerramp met het vrachtschip MSC Zoe. Dat resulteerde in het tweeluik ‘De ramp op het wad’.

 

Deel 1 van het ZEMBLA tweeluik wordt herhaald op donderdag 17 oktober om 10.10 uur op NPO2 en is op hun eigen website online terug te kijken. Deel 2 wordt donderdag 24 oktober uitgezonden bij BNNVARA op NPO2 om 21:10 uur.