MSC blijft stil na brief containerramp

Op 11 september stuurden de Waddenvereniging, Stichting De Noordzee en 13 andere partijen een brief naar de Meditteranean Shipping Company. Tot op heden heeft de reder daar niet op gereageerd. We gaan nogmaals dringend verzoeken om op korte termijn in gesprek te gaan. Wij willen dat MSC zorgdraagt voor het opruimen van álle verloren lading en verantwoordelijkheid neemt in het voorkomen van dit soort rampen in de toekomst.

Moeizame afhandeling

De afhandeling van de containerramp verloopt op allerlei fronten moeizaam. Ruim tien maanden na de ramp wordt er nog steeds spullen van het containerschip MSC Zoë op de zeebodem en de kust gevonden. Ook missen nu nog 44 containers en ruim 800 ton aan lading, inclusief een container gevaarlijke stoffen. Ingediende claims voor kosten van de eerste maanden zijn lang niet allemaal afgehandeld en er wordt op dit moment niet actief geborgen. Partijen houden elkaar in een wurggreep.

 

Actie voor stormseizoen

Het is hoog tijd dat deze impasse wordt doorbroken! Het kwetsbare onderwaterleven van Werelderfgoed Waddenzee en de Noordzee is het kind van de rekening. Een manier om dit te doorbreken is om het proces van de schade afhandeling te scheiden van de berging van de laatste ladingresten. Onze oproep aan de partijen is dan ook om nu volop in te zetten op het opruimen van de rommel, voordat het stormseizoen echt begint.

 

TIP! Kijk donderdag 10 oktober om 21.10 bij BNNVARA op NPO2 ZEMBLA naar het eerste deel in het tweeluik ‘De ramp op het wad’. Hier lees je meer over deze documentaire.