ZEMBLA Kijktip: de ramp op het wad (deel 1)

Het televisieprogramma ZEMBLA deed de afgelopen maanden uitgebreid onderzoek naar de containerramp met het vrachtschip MSC Zoe. Dat resulteerde in het tweeluik ‘De ramp op het wad’. Donderdag 10 oktober aanstaande om 21.10 is het eerste deel te zien bij BNNVARA op NPO 2. De uitzending wordt herhaald op donderdag 17 oktober om 10.10 uur op NPO 2.

Stilte na de storm

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor MSC Zoe tijdens een storm 342 containers boven de Waddeneilanden. De ravage was enorm. Stranden raakten bezaaid met televisies, autostoelen en my little pony’s. Ook belandden er twee containers met gevaarlijke stoffen in zee. Eén van deze containers bevat schadelijke lithiumbatterijen en is tot op de dag van vandaag niet gevonden. Rederij MSC zegde toe meteen alle schade te vergoeden, maar komt die belofte vooralsnog niet na. Lees ook onze laatste berichtgeving hierover: MSC blijft stil na brief containerramp.

 

De ramp op het wad

Wat is er die avond met het schip gebeurd? Wordt de zeebodem ooit weer schoon? En waarom varen deze enorme containerschepen vlak langs ons UNESCO werelderfgoed? Je ziet het in het tweeluik ‘De ramp op het wad’.  Klik hier voor meer informatie over de documentairereeks.