Brief aan MSC: neem verantwoordelijkheid zoals beloofd

De Waddenvereniging, Stichting De Noordzee en 13 andere partijen hebben een brief gestuurd naar de Meditteranean Shipping Company. Het doel van deze brief om bij MSC aan tafel te komen. We zijn niet tevreden over de afhandeling van de containerramp. Nog steeds is alle verloren lading nog niet opgeruimd en is slechts een fractie van de ingediende claims voor de opruimkosten vergoed. Daarnaast vragen we aandacht voor wat er gedaan kan worden door MSC en de sector om dit soort rampen in de toekomst te voorkomen.

Belofte nakomen

Sinds het begin van de ramp heeft de reder geroepen dat zij verantwoordelijkheid neemt voor de ramp. Meer dan acht maanden na de containerramp, is nog steeds niet alle rommel opgeruimd en is slechts een klein deel van de kosten vergoed. De onderhandelingen over het vergoeden van de schade vinden nu vooral plaats met de verzekeraars. Wij vinden dat MSC zich niet mag verschuilen achter juridische scherpslijperijen.

 

In de nacht van 1 op 2 januari verloor de MSC Zoe 342 containers, waardoor het waddengebied bezaaid raakte met rommel en plastics. Van de 342 overboord geslagen containers zijn er nog 47 containers zoek. De rekening is inmiddels opgelopen tot bijna 3,5 miljoen euro.

 

Investering toekomst

We verwachten dat de rederij niet alleen alle schade ruimhartig vergoedt, maar ook investeert in bestrijding van de langetermijngevolgen en zich richt op verduurzaming van het containervervoer. Nog voor het stormseizoen willen we rechtstreeks met de reder in gesprek.

 
Lees hier de brief aan MSC.