Afval opruimtips!

Dagelijks spoelt er zwerfafval het waddengebied binnen. Voor de kwetsbare natuur en de dieren is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk wordt opgeruimd. Rijkswaterstaat heeft een folder met tips hoe je daarbij het beste kunt helpen. Samen gaan we voor een schone Waddenzee!

In de flyer lees je bijvoorbeeld dat je voorzichtig moet zijn met chemisch afval zoals gevulde verfblikken en jerrycans. Die kunnen giftige stoffen bevatten. Chemisch afval kun je melden bij de gemeente waar je het hebt gevonden. Kom er zelf niet aan, eigen veiligheid gaat voorop. In het waddengebied zul je vooral grote hoeveelheden plastic vinden. Grote stukken plastic of ander zwerfafval kun je afgeven bij de havenmeester. Het is ook belangrijk om kleine stukken plastic op te ruimen. Oud plastic valt namelijk in steeds kleinere deeltjes uiteen en wordt daardoor steeds lastiger uit het milieu te halen.

 

Zwerfophaalregeling

Fantastisch als jij meehelpt om het waddengebied schoon te houden! Wil je het grootser aanpakken, dan is het ook goed om te weten dat Rijkswaterstaat sinds 1 januari 2018 een financiële regeling heeft waarmee ze de oprichting van samenwerkingsverbanden en lokale initiatieven stimuleren die zwerfafval verzamelen. Met de landelijke Zwerfafvalophaalregeling (ZOR) kun je ingezameld zwerfafval kosteloos laten afvoeren en verwerken. Hier vind je daar meer informatie over.

Download hier de folder met tips