Community Plasticvrije Waddenzee van start

De Waddenvereniging doet mee aan de Community Plasticvrije Waddenzee. Het is een netwerk van burgers, bedrijven en beheerders die samen optrekken om de Wadden plasticvrij te krijgen. Rijkswaterstaat Noord-Nederland vervult een trekkersrol binnen de community. In mei was de eerste bijeenkomst.

Samenhorigheid vasthouden

De 291 overboord geslagen containers van het vrachtschip MSC Zoë zetten het probleem van plastic soep op de Wadden in één klap op de kaart. In korte tijd ontstond een enorme saamhorigheid onder waddenliefhebbers in heel Nederland. De massale inzet van zoveel mensen was hartverwarmend.  Die verbondenheid willen we vasthouden. De komende jaren zal er afval blijven aanspoelen op de stranden van de Waddeneilanden en de Groninger en Friese kust. Meer samenwerking en kennisuitwisseling om de Wadden plasticvrij te krijgen is daarbij nodig.

 

Community plasticvrije Waddenzee

De community is een voortzetting van het Actieplan Plasticvrije Waddenzee dat tot 2018 begeleid werd door Programma ‘Naar een Rijke Waddenzee’. De eerste bijeenkomst was in mei. In een nieuwsflits worden de eerste resultaten van de community gedeeld. Hierin lees je onder meer dat de Waddenvereniging samen met Zeehondencentrum Pieterburen, Rijkswaterstaat Noord-Nederland en IVN Limburg heeft gekeken hoe vraag en aanbod via een online platform beter op elkaar afgestemd kunnen worden.