Wel of geen berging afval containerramp?

RTL Nieuws kwam vrijdag 31 mei met het nieuws naar buiten dat de berging van de zeecontainers die van de MSC Zoë zijn gevallen, gestopt is. Na verificatie werkte de Waddenvereniging aan de uitzending mee. Rijkswaterstaat ontkende vervolgens in verschillende berichten het stopzetten van de berging. Wat is er nu aan de hand?

Controle berging

Het klopt dat er op dit moment geen afval meer uit zee wordt gehaald. Het enige overgebleven bergingsschip de ‘Friendship’, ligt sinds twee weken in de haven. Volgens Rijkswaterstaat komt dat omdat ze op dit moment een controlesurvey uitvoeren. Op basis van een analyse van deze surveygegevens controleren zij of de berger van de MSC Zoë zogenaamde ‘targets’ voldoende heeft opgevist. Dit is afval waarvan met zekerheid is vastgesteld dat het afkomstig is van het containerschip.

 

Tijdelijke stop

Rijkswaterstaat bericht dat er bij de berging van het afval van grof naar fijn wordt gewerkt. Grote bergingsschepen hebben grote onderdelen opgeruimd en daarna zijn dichter bij de kust kleinere schepen ingezet voor kleinere ladingsresten. Het laatste kleine schip, de ‘Friendship’, is sinds twee weken dus niet meer actief.  Dat komt omdat Rijkswaterstaat nu eerst de uitkomsten van de analyse afwacht.

Wanneer Rijkswaterstaat concludeert dat het op bepaalde locaties nog niet schoon genoeg is, zullen hiervoor gericht bergingsschepen worden opgeroepen om dit op te ruimen. Eind juni zal bovendien een proef worden gedaan om met visnetten ook kleiner materiaal van de bodem te vissen. Daarmee gaat het volgens Rijkswaterstaat nu om een pauze en is de berging niet gestopt.

 

Inzet voor schone zee

Rijkswaterstaat laat de Waddenvereniging weten dat zij als doel hebben om een 100% schone zee zo dicht mogelijk te willen benaderen. We zijn blij met deze intentie, maar het gaat natuurlijk om het resultaat. Hoewel er veel is opgeruimd, zijn nog steeds een kleine vijftig containers spoorloos.

De Waddenvereniging heeft vanaf het begin van de ramp aangedrongen op snelle berging. Door de dynamiek van het gebied verplaatst de rommel en verdwijnt dit onder het zand en slib , wat het opruimen bemoeilijkt of onmogelijk maakt. We blijven het bergingsproces nauwlettend en kritisch volgen.