Ballonnen dodelijkste plastic voor zeevogels

Ballonnen zijn veruit het dodelijkste plastic dat een zeevogel kan inslikken. Eén op de vijf dieren die een enkel fragment binnen krijgt, sterft eraan, blijkt uit onderzoek in Australië. Met een nieuwe actie probeert Stichting de Noordzeeballonoplatingen te stoppen.

Vogels en andere dieren zien plastic aan voor voedsel. De onderzoekers wilden weten welke soort plastic het meest schadelijk is. Hoewel zacht plastic, zoals ballonnen, maar 5% uit maakt van alle ingeslikte deeltjes, was het toch verantwoordelijk voor meer dan 40% van de sterfte. Zacht plastic wordt in het lichaam samengedrukt en blokkeert de spijsvertering, de belangrijkste doodsoorzaak voor vogels.

 

Al het plastic dodelijk

De wetenschappers benadrukken dat alle vormen van plastic dodelijk zijn voor zeevogels. Harde plastics zijn dan wel minder dodelijk zijn, ze waren nog altijd verantwoordelijk voor meer dan de helft van de sterfte onder de onderzochte zeevogels. De wetenschappers roepen dan ook op om het probleem aan de bron aan te pakken. Om te beginnen met het tegengaan van ballonnen.

 

Stop ballonoplatingen

Stichting de Noordzee doet al jaren onderzoek op stranden naar plastic afval. Gemiddeld liggen er 12 ballonnen per honderd meter strand. Vogels, vissen en zeezoogdieren zien de ballonnen niet alleen aan voor voedsel, maar raken ook in de linten verstrikt. Met hun nieuwe actie ‘Help mee: geen ballon in de Noordzee’, wil Stichting de Noordzee ervoor zorgen dat alle gemeenten in Nederland een verbod heeft of ontmoedigingsbeleid voert voor het oplaten van ballonnen.

De Waddenvereniging ondersteunt deze actie. Op dit moment heeft 17% van de gemeenten een verbod op het oplaten van ballonnen. Dat is niet genoeg. Help je mee? Klik hier.