Rotzooi opruimen is als grijper op kermis

Op maandag 21 januari, 19 dagen na de containerramp, krijgen we via de pers de eerste indrukken van berging van de nu 240 gelokaliseerde containers. Het zien van de beelden roept hetzelfde moedeloze gevoel op als wanneer je op de kermis met een grijper een knuffel of horloge uit de automaat probeert te halen. Rijkswaterstaat gaat er vanuit dat de meeste containers kapot zijn. Dat betekent dat de enorme vuilnisbelt die we tot nu toe op onze stranden, duinen, dijken en kwelders hebben gezien slechts een fractie is van wat er nog op de zeebodem ligt. 

Werelderfgoed beschermen

Het is natuurlijk heel goed dat met zeer geavanceerde schepen hard wordt gewerkt om zoveel mogelijk spullen te bergen. Maar één ding is zeker, echt schoon wordt het niet meer. Net als op het strand zullen ook op de zeebodem ook spullen onder het zand of slik raken en daardoor voorlopig niet vindbaar zijn. Daardoor blijven ze jarenlang in het zeemilieu met alle gevolgen van dien. De Waddenvereniging kan maar één conclusie trekken:  Nederland is niet in staat om haar enige natuurlijk werelderfgoed op een goede manier te beschermen.

 

Andere route

 

Al jarenlang zijn erover de hele wereld talloze ideeën en maatregelen die de scheepvaartveiligheid kunnen verbeteren. Deze ideeën worden maar mondjesmaat toegepast en lopen vertraging op in de stroperige internationale regelgeving de scheepvaart. De Waddenvereniging vindt dat – zo lang er geen concrete verbetering is in de scheepvaartveiligheid – grote en gevaarlijke schepen op afstand moeten blijven van het kwetsbare waddengebied. De route vlak boven de Waddeneilanden moet door dit soort schepen niet langer gebruikt worden. Hier maken wij ons hard voor.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


Foto: Omrop Fryslan / Remco de Vries