Georganiseerde opruimactie op Terschelling vanwege containerramp (vol)

Stichting De Noordzee in samenwerking met Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten en Waddenvereniging roepen op om komende zaterdag 5 januari de stranden schoon te maken.

Een groot containerschip dat op weg is naar Denemarken verloor in de nacht van dinsdag op woensdag bijna 300 containers in de Noordzee. Er zijn containers met losse goederen aangespoeld op Vlieland, Texel, Schiermonnikoog, Terschelling en Ameland. Het gaat om onder meer auto-onderdelen, speelgoed en meubilair. De organisaties roepen op om zaterdag naar Terschelling te komen. Vanuit daar zal er in samenspraak met de gemeente een gecoördineerde opruimactie plaatsvinden. Momenteel wordt er veel gejut, maar een zeer grote hoeveelheid schadelijk verpakkingsmateriaal en andere rommel blijft achter op het strand.

 

Praktische informatie

De opruimactie wordt georganiseerd door Stichting De Noordzee. Deze vindt plaats op Terschelling van 10:30 tot 15:00 uur. De start is bij Strandpaviljoen Heartbreak Hotel. Geïnteresseerden kunnen zich voor de Containerramp Cleanup Terschelling aanmelden via deze link. Meer praktische informatie volgt na aanmelding. De organisaties hopen dat veel mensen willen helpen. 

 

Veiligheid i.v.m. mogelijk gevaarlijke stoffen

Tenminste drie containers, die vooralsnog niet zijn gevonden, zitten vol met vaten met daarin organisch peroxide. De Veiligheidsregio Fryslân adviseert bij deze containers weg te blijven en de stof niet in te ademen. Mensen wordt verzocht 112 te bellen als ze de betreffende containers zien. De organisaties zullen deze veiligheidsvoorschriften streng naleven en roepen alle vrijwilligers op zich hieraan te houden. Het gaat om een gele container met nummer MSCU3713629, een blauwe container met nummer CXDU2077321 en een roestbruine container met nummer TCLU41747408.