Waarom nu actie om Waddenzee Werelderfgoed te beschermen?

De Waddenzee is een uniek maar kwetsbaar gebied. Het is het enige natuurlijke werelderfgoed dat we in Nederland hebben. En moet je kijken hoe we ermee omgaan. Het is een grote vuilnisbelt aan het worden. De stranden en de waddenkust liggen bezaaid met afval en gif. Zo kunnen we niet omgaan met ons werelderfgoed!

In de nacht van 1 op 2 januari zijn 270 containers in de Noordzee terechtgekomen. Dat is vergelijkbaar met 270 vrachtauto’s die hun lading leeg gekiept hebben in zee. De stoffen uit de containers vormen een directe bedreiging voor al het leven in de Waddenzee. Er zijn nu maar een beperkt aantal containers geborgen. De nog ronddrijvende containers vormen een gevaar voor de scheepvaart omdat deze lek kunnen slaan door een aanvaring met een container en olie kunnen verliezen. Totdat alle containers geborgen zijn lopen we het risico op een tweede ramp.

Veel verpakkingsmateriaal, waaronder plastic en piepschuim, valt uiteindelijk in kleine stukjes uit elkaar. Dieren, zoals vissen, vogels, krabben zien dit als voedsel. De magen van deze dieren raken gevuld met afval dat ze niet meer kwijtraken. Hun maag blijft gevuld en deze dieren krijgen geen hongergevoel meer en verhongeren. Alle dieren die het voedselweb vormen van dit unieke natuurgebied, kunnen worden aangetast door de stoffen uit de 270 containers. Giftige gevaarlijke stoffen zoals de organische perioxiden hebben effect op al het leven, van minuscule organismen zoals eencellige dieren tot vogels en zeehonden. Door de kringloop in de natuur van de Waddenzee zal dit probleem van giftige en onafbreekbare stoffen zich gaan ophopen en kunnen de gevolgen van deze ramp ook op langere termijn doorwerken.

Een ander groot probleem is de dynamiek in het waddengebied. Water en wind verplaatsen materialen en zo kan het afval snel verdwijnen onder het zand. Het is dan niet meer zichtbaar, maar kan over weken weer naar boven komen. 

 

Nú en snel opruimen is daarom cruciaal.