Genoeg is genoeg: protestactie tegen afvaloven Harlingen

Vrijdag 14 december is er vanaf 14.00 uur een protestactie tegen de afvaloven van Omrin in Harlingen. De Waddenvereniging doet mee aan de actie en roept iedereen op zich aan te sluiten.  Verzamellocatie is Lange Lijnbaan 58.  Aanleiding van het protest zijn de aanhoudende storingen bij het Friese afvalbedrijf. De Waddenvereniging maakt zich zorgen over de vervuiling die daardoor wordt veroorzaakt. Er is ook een petitie gestart tegen de afvaloven. Teken de petitie hier.

Vanaf de verzamellocatie wandelen de actievoerders naar de afvaloven in Harlingen. Als je komt, neem dan zoveel mogelijk voorwerpen mee die lawaai maken. Het geluid moet in Oudehaske te horen zijn. Daar start namelijk om 14.30 uur de aandeelhoudersvergadering van Omrin. Een delegatie van de protestgroep ‘Afvaloven Nee’ biedt daar de petitie aan en blijft tijdens de vergadering voor de ingang staan.  Om 16.00 uur wordt de protestactie op beide locaties beëindigd. Houdt voor actuele informatie de website van Afvaloven Nee in de gaten.

 

Verzet tegen komst

De Waddenvereniging heeft zich fel verzet tegen de komst van deze afvalverbrander aan de rand van het kwetsbare waddengebied. Toch werd de afvalverbrander vergund en gebouwd. Al vanaf de start kampt de verbrander met veel problemen. Zo zijn er vaak storingen. Ondanks een verbetertraject en stevige woorden vanuit de provincie, gemeenten en de veiligheidsregio blijft de afvaloven gewoon draaien, mét storingen. Omrin neemt de uitstoot van giftige stoffen en stankoverlast blijkbaar voor lief. Afvaloven Nee vindt dat de maat vol is. De Waddenvereniging sluit zich daarbij aan. Doe je mee? Wandel vrijdag mee in de protestactie of teken vandaag nog de petitie.