WADDEN kalender 2023

Fotograaf Marcel van Kammen aan het woord 

Fotograaf Marcel van Kammen kent de Wadden als zijn broekzak. En hij weet alles van de dieren - vooral de vogels - die er leven. Pas als je weet wat de dieren beweegt, kun je mooie foto's van ze maken, is zijn motto. Op pad met de maker van de WADDEN kalender 2023 en winnaar van de Groene Camera 2023. Een prestigieuze prijs voor natuurfotografen uit Nederland en België. 

 

Vogelliefhebber en fotograaf

Het is herfstig lenteweer als ik Marcel van Kammen bel om een afspraak te maken om een dagje met hem mee te lopen. Meteen begint hij te vertellen over de kievit die hij net fotografeerde. ‘We kregen net een enorme hoosbui op onze kop. Het vogeltje bleef maar takjes aansjouwen om z'n nest te beschermen. Ik zag hem denken: is het nu klaar..., zal ik nog meer takjes halen...? De twee eieren liggen nu als een eilandje in het water. Volgens mij regent het de komende dagen niet meer, ik denk dat-ie het gaat redden.’

 

Dit kleine verhaaltje tekent meteen de mentaliteit van de fotograaf: allereerst is Van Kammen vogelliefhebber, dan pas fotograaf. Als we elkaar een paar dagen later aan de oever van het Lauwersmeer treffen, is de ochtend zonovergoten. Hij staat me al op te wachten, zijn Nikon-camera met acht kilo zware 500 mm lens in de hand. De eerste foto's van vandaag heeft hij al gemaakt. Natuurlijk.

 

Verstoor nooit dieren

‘De mooiste foto's maak je in de vroege ochtend en de vroege avond, dan is het licht zachter dan overdag en zijn er minder mensen. In het voorjaar ga ik het liefst zo vroeg mogelijk, rond zonsopgang. Dan zingen de vogels op z'n mooist. Sowieso ben ik van april tot juni tachtig of meer uur per week buiten. Knappe jongen die mij dan binnen houdt, als de natuur tot leven komt en de kuikens uit hun eieren kruipen.’ Uren kan hij wachten tot een grutto op precies dát paaltje landt dat hij in gedachten heeft, uren kan hij naast een klutenkolonie staan.

 

‘Geduld hoort erbij. Als je dat niet hebt, kun je beter in de dierentuin gaan fotograferen.’ En hij weet dan ook wáár hij moet gaan staan. ‘Mijn regel nummer één is: nooit dieren verstoren.’ Hij wijst naar een groep kluten die een paar honderd meter verderop veel kabaal aan het maken zijn. Als ik naar een broedende klutenkolonie op de kwelder zou lopen, breekt op honderd meter afstand de hysterie al uit. Dat doe ik dus niet. Maar kluten die naast een fietspad zitten te broeden, zijn mensen gewend. Geen enkel probleem als ik naast het fietspad sta.’

 

Boze winterkoning

Terwijl we over het nog bruine riet aan de rand van het Lauwersmeer staan te kijken, hoort Van Kammen van alle kanten wat zich in en achter het riet verschuilt. Hij wijst me op een ree, nauwelijks zichtbaar tegen de bruine rietkragen. Links van ons klinkt de zware hoemp van de roerdomp, dichterbij het opgewonden tie-joe van een groep kleine plevieren, een door ons beeld vliegende kievit laat zijn kie-viet luid en duidelijk horen. ‘En hoor je dat trillende trrrrr? Dat is een boze winterkoning. Die kijkt er ook altijd heel boos bij.’ Dan springt hij naar voren, wijst: ‘Hee, een bruine kiekendief. En zie je dat? Daar zit opeens een groep lepelaars tussen de kluten.’

 

Hij ziet en hoort alles. En hij weet alles. Daar begint het ook mee, is zijn overtuiging. ‘Je moet het gedrag van de vogels kennen om ze te kunnen fotograferen. Ik fotografeer graag bij Westhoek, aan de Friese waddenkust. Ook daar loop ik nooit naar vogels toe. Je verstoort ze niet alleen, je krijgt ze ook niet mooi op de foto. Vogels komen met het opkomende water naar de kust. Want zij vinden hun eten in de droogliggende wadbodem. Als je dat weet, is het heel eenvoudig. Een uur vóór hoogwater ga ik op de kwelder zitten, dan komen ze vanzelf naar me toe. Foto's van dieren die je op afkomen, zijn veel mooier dan wanneer ze voor je wegrennen of -vliegen.’

 

Marcel in het kort

Marcel van Kammen (1984) studeerde in 2009 af aan de opleiding Fotografie in Drachten. Hij werkte een paar jaar bij een fotostockbureau en begon daarna voor zichzelf. Al gauw was de Waddenvereniging een van zijn belangrijkste opdrachtgevers. Verder fotografeert hij onder meer voor Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad, natuurmagazine Roots, Vogelbescherming Vlaanderen en diverse agrarische vakbladen.

 

WADDEN kalender met 10% early bird-korting

De WADDEN kalender 2023 met beelden van fotograaf Marcel van Kammen kun je nu bestellen via de webwinkel van de Waddenvereniging. Leden van de vereniging ontvangen 20% korting. Tot 1 september profiteert iedereen van 10% early bird-korting. De WADDEN kalender 2023 wordt geleverd in november en is een leuke cadeautip.

 

Bestellen WADDEN kalender 2023

 

Uit het WADDEN magazine

Dit artikel is verschenen in het WADDEN magazine van juni 2022. Tekst is geschreven door Annemarie Bergfeld met foto's van Marcel van Kammen. Wil je het magazine ook ontvangen? Word lid van de Waddenvereniging vanaf €27,- per jaar, steun ons werk en ontvang het magazine 4x per jaar in de (digitale) brievenbus.