WaddenWerkWeekend 2017

Een wereld van verschil

 

Het laatste weekend van september staat, zoals elk jaar, in het teken van handen uit de mouwen. Een schoon strand en natuurlijk veel muziek en gezelligheid. Op 22, 23 en 24 september organiseren we voor de 10e keer het WaddenWerkWeekend! Omdat we een jubileum vieren, dopen we het 10e WaddenWerkWeekend in een internationaal sausje.

In de afgelopen 10 jaar is er dan ook veel gebeurd met het Waddengebied en de internationale aandacht is flink toegenomen. Zo is het waddengebied in 2009 officieel Werelderfgoed geworden, iets wat het internationale karakter en het belang voor de globale biodiversiteit onderstreept. Vogels en vissen zijn wereldwijd afhankelijk van een schoon waddengebied. Tien jaar geleden begon het WaddenWerkWeekend met het opruimen van de stranden, die bezaaid liggen met plastic afval. Helaas is dit nog steeds het geval, maar de afgelopen tien jaar zijn steeds meer mensen bewust geworden van de impact van afval op het zeeleven. Er zijn de afgelopen jaren steeds meer initiatieven ontstaan met aandacht voor de plastic soup. Een wereld van verschil!


Schoonmaken en lol hebben

Maar ook op Terschelling maken wij nog steeds een wereld van verschil. Het WaddenWerkWeekend is inmiddels een stevige traditie geworden en wij bewegen ons mee met de jaarlijkse deining van het eiland. Visnetten, ballonlintjes, micro-plastics en drinkverpakkingen. We hebben tonnen afval van het strand gehaald de afgelopen jaren. En hier gaan we mee door! Dit jaar trekken we de handschoenen weer aan om Terschelling winterklaar te maken en de Noordzee en de wadden ietsje schoner te maken.

 

NIEUW! 

Wil je niet sjouwen met een tent en je slaapmatje? Slaap dan onder je oude spijkerbroek! BlueCamp zet tenten op voor 2 personen, inclusief luchtbed en luie stoel. Deze toffe tenten zijn gemaakt van oude spijkerbroeken en ander recycle materiaal. Voor het hele weekend betaal je €100 voor de tent. Wil je meer informatie over deze optie of wil je 'm alvast boeken?  Neem dan contact op met  backere@waddenvereniging.nl 

Programma

Tijdens het weekend staan de grote schoonmaakactie van het Noordzeestrand en het wad centraal, maar het weekend is veel meer dan dat! De opgestroopte mouwen worden gecombineerd met de nodige inhoud en ontspanning. We geven alvast een voorproefje van het programma. 

Aangekomen op het eiland kun je je rustig settelen op Camping Nieuw Formerum onder het genot van een welkomstdrankje en versnapering. Het programma begint op de vrijdagavond met lezingen en een interactief programma met muziek, humor en inhoud! Laat je verrassen! 

We raden aan de boot van 13.00u te nemen naar Terschelling, Na boeking ontvang je in de bevestigingsmail een kortingscode voor Doeksen, bij boeking van de bootreis geeft je dit  20% korting.

Na aankomst staat er een huurfiets voor je klaar en kun je richting de camping waar het gezamenlijke programma om 18:00u begint.


Op zaterdag gaan we de hele dag aan het werk! Lekker op het strand en op het wad. Gewapend met afvalzakken en handschoenen gaan we het afval te lijf en proberen we zoveel mogelijk rotzooi op te ruimen. We bekijken ook meteen waar al die rommel vandaan komt.  

Maar het werk mag uit meer bestaan dan alleen opruimen. We willen een biodiverse waddennatuur ondersteunen dus ook op het eiland zelf is veel te doen! Kan je even geen microplastics meer zien? Dan kan je je uitleven met een zaag in de hand om invasieve bomen uit de duinheide te verwijderen. Na het zaagsucces van vorig jaar heeft Staatsbosbeheer nog wat mooie klusjes voor ons, midden op het eiland. 

's Avonds is het heerlijk bijkomen in café De Vijfpoort (in de buurt van de camping), met feestelijke live muziek van onze huisband Miss Gibbons! Waag gerust een dansje!

Op zondag gaan we weer rustig aan terug naar de veerhaven. Dit jaar doen we dat op een bijzondere, actieve manier. Omdat we het jubileum vieren van 10 jaar WaddenWerkWeekend, zullen we een "Best of" van de afgelopen jaren organiseren. Wil je misschien oude verhalen horen, een mooie fietstocht maken, bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek of ouderwets vissen met een kor-net? Houd onze Facebook-pagina in de gaten voor inspiratie.  

Een ding staat vast: je keert rozig maar voldaan terug aan de vaste wal! We raden je aan om op zondag met de boot van 15:30 uur terug te gaan. 

Het WaddenWerkWeekend wordt gesteund door Gemeente Terschelling, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Wetterskip Fryslân, Camping Nieuw Formerum, Rederij Doeksen, De MilieuJutter, Groeneveld Eten en Noorderlicht Fietsverhuur en Stichting Dik Groen.

 

Meld je aan!

Wil jij deze zomer feestelijk afsluiten? Heb je zin in een actief weekend op het prachtige Terschellinger strand en wil je bijdragen aan een schoner milieu, biodiverse natuur en een troepvrij strand en wad? Schrijf je dan nu in voor het WaddenWerkWeekend! >>

 

Het WaddenWerkWeekend is niet mogelijk zonder de (financiële) support van en samenwerking met: Stichting Dik Groen, Blue LOOP Originals, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, Groeneveld Catering, Rederij Doeksen, Schöffel en Camping Nieuw-Formerum