De schoonheid van kleur

 

De schoonheid van kleur

Doe mee aan de fotowedstrijd 2021

Bruingrijze wadplaten en een blauwgrijze zee. Wie aan de Wadden denkt, heeft er niet meteen een kleurrijk beeld bij. Het tegendeel is echter waar. Bekijk deze zes fleurige voorbeelden maar eens. En ben je geïnspireerd geraakt: doe dan ook mee aan onze jaarlijkse fotowedstrijd.

 

Boeien

De ligging van geulen en prielen in de Waddenzee verandert continu onder invloed van de aan- en afvoer van water, zand en slib. Boeien, tonnen en bakens verhuizen mee. Met hun kleuren geven ze informatie. Een rode ton markeert de vaargeul links van de betonningsrichting (bakboord), groen betekent rechts (stuurboord). Waar twee vaarwegen samenkomen staan scheidingstonnen in rood en groen. Het patroon geeft aan welke vaarweg de hoofdweg is. Geel met zwarte tonnen duiden op een obstakel. De driehoeken bovenop geven aan via welke kant je moet passeren. In de haven van West-Terschelling vind je het betonningsterrein. Hier worden heel veel boeien opgeslagen, een kleurrijk gezicht! Je kunt hier heel goed zien hoe groot boeien zijn, hoe dik de kettingen en hoe enorm de ankers waarmee ze worden vastgezet in de zeebodem.

 

Kwelder

Op de grens van land en zee vind je op sommige plekken begroeide stukken land die regelmatig overspoeld worden door zeewater. Dit zijn kwelders. In het waddengebied vind je ze langs grote delen van de vastelandskust en vaak aan de oostkant van de Waddeneilanden. In het voorjaar kleurt de kwelder frisgroen door het jonge zeekraal en is het Engels lepelblad met zijn witte bloemetjes een van de eerste soorten die bloeit. Wil je genieten van een echte bloemenweelde? Vanaf augustus kleurt het bloeiende lamsoor de kwelders prachtig paars, even later aangevuld door het lila van de bloeiende zulte (zeeaster). Het sappige groen van zeekraal en schorrenkruid verandert langzaam in rood, geel en paars. Zo kan het vlakke kweldergebied wat herfstkleuren betreft gemakkelijk wedijveren met de kleurigste herfstbossen!

 

Strandhuisjes

Op Texel vind je ze bij bijna alle strandopgangen: strandhuisjes. Ze zijn maximaal 2,50 meter breed, 3,50 meter diep en 2,50 meter hoog. Maagdelijk wit voor verhuur, vrolijk gekleurd in eigendom staan ze in rijen naast elkaar. Ze worden gebruikt voor het gemak, voor het windscherm, de barbecue, strandstoelen. Elke week komt er wel weer wat bij in het huisje. En zo zijn ze aan het einde van het seizoen bijna te klein. Voor 1 oktober moeten alle spullen er weer uit en gaan ze naar het parkeerterrein. Daar wachten ze in een kluitje op het nieuwe seizoen.

 

Korstmossen

Oude zeedijken, versterkt met zwerfstenen en basalt, zijn groeiplaatsen voor kleurrijke korstmossen met tot de verbeelding sprekende namen. Ze trekken opvallende strepen op de dijk. Bovenaan een grijze zone met struikvormige soorten, als gewoon en melig kusttakmos. Ze groeien op zure steensoorten en verdragen geen invloed van zeewater. Daaronder, in de spatzone, een opvallende gele band, gedomineerd door korstvormige soorten als de citroenkorst en dooierkorst. Onderaan de dijken leven, tussen de zeepokken, zeewier en alikruiken, over het algemeen zwart gekleurde soorten als de zeeppokkorst, de obscure wadkorst en vele soorten stippelkorst. Bij moderne dijkverzwaringen wordt vaak beton gebruik in plaats van natuursteen. Hierdoor dreigt de karakteristieke korstmossenflora van oude dijken te verdwijnen.

 

Vissersschepen

In Nederland wordt al eeuwenlang gevist met verschillende soorten vissersschepen. De veelheid aan soorten en kleuren schepen in de waddenhavens levert prachtige plaatjes op. Aan de letters en het volgnummer kun je herkennen in welke thuishaven het schip ooit is ingeschreven. Letters die je vaak ziet zijn UK van Urk, LO van Lauwersoog of OL van Oostdongeradeel. Het betekent niet dat deze schepen ook altijd terugkeren naar deze thuishaven. Sterker nog, er bestaan heel veel visserijnummers van vissersplaatsen die er niet meer zijn of geen vissersvloot meer hebben. Dat zijn dan vaak gerestaureerde schepen. De vloot bestond vroeger uit veel kleine schepen. Die waren toen nog van hout en voeren met zeilen. Later werden het motorschepen van staal.

Tip! Ben je in Lauwersoog, bekijk dan ook de opvallend gekleurde ‘strandhuisjes’ waarin visrestaurant Sterkenburg is gevestigd. Ontworpen door Nynke Rixt Jukema in samenwerking met Architectenbureau Knegt. Vanaf het hoge terras kun je genieten van een grandioos uitzicht: aan de zuidkant het Lauwersmeer en de jachthaven, aan de noordkant de Waddenzee en visserijhaven.

 

Orchidee

De meest tot de verbeelding sprekende bloem in het waddengebied is de orchidee. In juni staan de meeste orchideeën in bloei en kun je van hun kleurenpracht en bijzondere vormen genieten. Je vindt ze op alle Waddeneilanden. In het Lauwersmeergebied heeft Staatsbosbeheer een orchideeënroute gemaakt die je langs de mooiste orchideeënvelden leidt. Tot en met augustus kun je hier honderden bloeiende orchideeën vinden. De meest voorkomende zijn de brede orchis en de rietorchis. De orchideeën in het Lauwersmeer komen van oorsprong van de Waddeneilanden. Het zaad van de orchidee is zo licht, dat het met de wind wordt meegevoerd. De route is toegankelijk voor rolstoelen en rollators.

 

Doe mee met de fotowedstrijd 2021

De Waddenvereniging organiseert deze zomer voor de tweede keer een fotowedstrijd. Het thema is dit jaar ‘Kleur’. Laat je inspireren door de kleurrijke plekken en stuur jouw mooiste waddenfoto’s voor zondag 29 augustus 2021 naar ons op.
1e prijs: Een fotoworkshop in het waddengebied op maat ter waarde van € 175,-.

2e prijs: Jouw foto afgedrukt op plexiglas ter waarde van € 100,-.

3e prijs: Een Wijs met de Waddenzee-pakket ter waarde van €50,-.

Ja, ik doe mee!

Of je nu professioneel fotograaf bent of af en toe een foto maakt met je telefoon, en of je nu volwassen bent of kind, iedereen mag meedoen aan de fotowedstrijd. Juist in deze tijd is het goed om er lekker op uit te gaan en de natuur te beleven. Door te fotograferen kijk je anders naar je omgeving en word je je soms nóg meer bewust van de schoonheid ervan.

Je foto’s worden beoordeeld door een jury van deskundige waddenfotografen. Er wordt gekeken naar foto’s die opvallen in kwaliteit, originaliteit en compositie. Kies een bijzondere locatie voor je foto en creëer rust of spanning door te spelen met de positie van je onderwerp, het moment waarop je je onderwerp fotografeert, scherpte en onscherpte of belichting. Inspiratie nodig? Lees de 6 tips van onze huisfotografen Marcel van Kammen en Henk Postma voor natuurfoto’s met de wow-factor!

 

Uit het WADDEN magazine

Dit artikel is verschenen in het WADDEN magazine van juni 2021, tekst Jojanneke Drijver, foto’s Merlijn Torensma, Marcel van Kammen, Henk Postma. Wil je het magazine ook ontvangen? Word lid van de Waddenvereniging vanaf €27,- per jaar, steun ons werk en ontvang het magazine 4x per jaar in de (digitale) brievenbus.